clear

zoeken

search

Onderzoek Pew: het online identiteitsmanagement van internetgebruikers

17 december 2007


Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier voor het laatst verwees naar een rapport van Pew Internet. De laatste edities bevatten me net iets te veel open deuren. Gisteren publiceerde Pew eindelijk weer een rapport dat een vermelding zeker verdient: Digital Footprints: Online identity management and search in the age of transparency.

Internetgebruikers zijn zich steeds vaker bewust van hun ‘digitale voetafdrukken’; 47 % heeft wel eens gezocht naar informatie over zichzelf op het web. Vijf jaar geleden was dat nog maar 22 %. Daar staat tegenover dat slechts een fractie van de respondenten met grote regelmaat de stand van zaken controleert: dat doet slechts drie procent. 74 % heeft slechts één of twee keer onderzocht wat er online over hen te vinden is.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste gebruikers zich niet al te veel zorgen maken over persoonlijke informatie op internet en nauwelijks iets doen aan het beperken van die informatie. Maar liefst 60 % van de ondervraagden gaf aan zich geen zorgen te maken over dit verschijnsel en 61 % ziet zich niet genoodzaakt in te grijpen.

Een greep uit de overige bevindingen:

  • 87 % van de egosurfers geeft aan dat de gevonden informatie over zichzelf correct is. Vijf jaar geleden was dat 74 %
  • Eén op de tien respondenten heeft een baan die online profilering vereist. Van die groep zoekt 68 % wel eens naar informatie over zichzelf. Van de groep die zich beroepsmatig niet hoeft te profileren doet 48 % dit.
  • Eén op vijf (Amerikaanse volwassenen) laat weten dat hun werkgever richtlijnen heeft over welke persoonlijk informatie online gedeeld mag worden
  • De profielen van volwassenen zijn in 82 % van de gevallen zichtbaar voor iedereen. Opvallend genoeg ligt dit percentage bij jongeren slechts op 40 %
  • De helft van de ondervraagden zoekt wel eens naar informatie over andere mensen met behulp van een zoekmachine

Het rapport bevat nog veel meer interessante gegevens. Ik heb daarom besloten dat ik het ook zal printen. Het kan nog van pas komen voor de beeldvorming rondom het sporenwissers-idee.

Het gehele rapport kan hier gedownload worden als PDF. De vragenlijsten vind je hier, ook als PDF.

@

Reageer