clear

zoeken

search

Nieuw jasje voor Het Geheugen van Nederland

24 december 2007


Het Geheugen van Nederland is nu typisch zo’n website die ik veel te weinig bezoek. Het is een de rijkste bronnnen op het gebied van cultureel erfgoed maar op de een of andere manier verlies ik de site steeds weer uit het oog. De belangrijkste reden daarvoor is het ontbreken van RSS op aanwinsten binnen deelcollecties, thema’s en subthema’s. Sites zonder RSS bezoek ik nog maar incidenteel, als ik echt tijd over heb en dat komt niet meer zo vaak voor. Sites die wel RSS bieden trekken van tijd tot tijd mijn aandacht binnen Netvibes. Daar neem je dan toch net wat vaker een kijkje. Het Geheugen biedt overigens wel een algemene feed. Daar heb ik me nu maar eens op geabonneerd. Het is helaas wel een old skool gedeeltelijke feed.

Op Archieven en Journalistiek las ik dat de site van het Geheugen dit jaar is vernieuwd. En dat is, niet ontoevallig, ook wat ik lees in de twee items van de RSS-feed van het Geheugen:

In 2007 is de website van het Geheugen van Nederland flink onder handen genomen. Achter de schermen zijn gedurende de eerste helft van het jaar een flink aantal technische verbeteringen doorgevoerd. Onder meer de responssnelheden na een zoekopdracht zijn aanmerkelijk verbeterd. Bovendien worden er per opdracht meer resultaten getoond. In de tweede helft van 2007 is de voorkant van de site aangepakt. Het resulaat ziet u voor u: het Geheugen heeft een totaal nieuwe vormgeving.

Het ziet er inderdaad mooi uit en zodra je weer in de vele collecties en thema’s duikt is het moeilijk om te stoppen. Wat een beeldweelde toch!
Ik neem me bij deze opnieuw plechtig voor om de site vaker te bezoeken…

In dit kader is het ook nog wel aardig om te wijzen op twee andere initiatieven:

  • Nederlands Erfgoed: Digitaal! Daar las ik over op Archief 2.0, waar je meteen ook het bijbehorende rapport kunt vinden.
  • The LOC.GOV Wise Guide. Een website met het karakter van een nieuwsbrief. Het is de bedoeling dat deze flash-site van de Library of Congress maandelijks wordt vervangen door een nieuwe. Het ziet er best aardig uit.

Overigens ook geen RSS op deze twee sites. What can one say?

@

Reageer