clear

zoeken

search

Intimiderende mode: het Goggle Jacket

12 december 2007


Ik kijk mensen graag in de ogen. Daarom vind ik het nooit zo tof als mensen de zonnebril niet afzetten als ze met je praten. Om dezelfde reden vind ik ook de boerka maar niks. Het maakt de mensen die het dragen tot een soort spiedende schimmen, verbannen zielen.

Boerka’s leiden om die reden ook tot reuring in de politiek. Een kledingstuk als discussiestuk.

Stel je nu eens voor dat Boerka’s niet verboden worden. Het is immers typisch zo’n onderwerp waar het Nederlandse poldermodel moeite mee heeft, vooral als het gaat om het komen tot een voor zoveel mogelijk partijen bevredigend besluit.

Stel je vervolgens voor dat een Engelse rage, het Goggle Jacket, overwaait naar Nederland. Zou dat kledingstuk hier ook als intimiderend worden ervaren?

Een Engelse politievertegenwoordiger verwoordt het als volgt:

“The trouble in society is not just crime but the fear of crime, and this new jacket is enough to give anyone a shiver down their spine”

Ik vind deze mode ook best intimiderend maar het is juist daarom dat ik begrijp dat het geliefd is bij jongens en mannen die het leuk vinden om te intimideren. Denk ook aan alle petjes, capuchons en oude PLO-shawls die ooit het modebeeld bepaalden. Dit is een ultieme vorm.

Ik stel me dan ook voor dat -mits overgenomen- deze jassen ook in de lage landen het nodige stof zullen doen opwaaien…

… en vraag me dan ook meteen af of dit kledingstuk circa 50 jaar geleden ook voor discussie zou hebben gezorgd. Het concept is geleend van Italiaanse kleding uit de jaren 30. Toen was de boerka echter nog geen punt van discussie in het Westen.

@

4 Reacties

  1. Henk schreef:

    Intimiderend, dan heb ik toch liever iemand in boerkini voor me aan de balie.

Reageer