clear

zoeken

search

Hoe bibliotheken schending van copyright (niet) bevorderen

30 december 2007


Werkelijk een heerlijk artikel van Dan Sabbagh in de Times Online: ‘Tis the season for respecting copyright, fa la la‘.

In dit artikel gaat Sabbagh in op alle ophef rondom piraterij en schending van copyright door de knip en plak-generatie. Hij gebruikt de bibliotheek daarbij als metafoor om duidelijk te maken dat die ophef vaak ondoordacht en naïef is.

Stel je ook eens voor: in onze gebouwen kun je zo een beetje elk boek vinden dat ooit is uitgegeven. Je kunt het zo gek niet bedenken: mooi dat we het hebben! Maar als je erover nadenkt zou dat bij uitgevers tot veel gezeur moet leiden. Al die boeken zouden namelijk ook verkocht kunnen worden, terwijl iedereen ze nu maar leent en ook nog eens deelt met vrienden en familie. Piraterij! Een schande!

Maar laat een van de meest gehoorde excuses om de bibliotheek niet (meer) te bezoeken nu net zijn dat mensen hun boeken liever zelf kopen en in bezit hebben.

De vlieger gaat dus helemaal niet op. Er worden meer boeken verkocht dan ooit tevoren.

En wat geldt voor boeken blijkt ook te gelden voor andere media. Zie de bijdrage over dvd’s en games van gisteren.

Ik vind het mooi hoe Sabbagh de link legt naar het leven en werk van Andrew Carnegie en de lijn doortrekt naar de media en de consument van vandaag de dag:

Think of this: remember that libraries were set up using the technologies of the time. What would Andrew Carnegie, the Lakshmi Mittal of his day, do if he was around today? Well, he would probably buy a football club, but setting that aside, if he applied the thinking of the Carnegie libary programme to modern circumstances, he might have tried to set up a library of the goods that people value today – that’s music and films, as well as books – and would have used modern technology to share the knowledge. Carnegie surely would have wanted to use downloads to allow people to share entertainment of all sorts in a way that would prompt howls of complaint from the modern copyright lobby.

Daarmee gaat Sabbagh ook meteen in op een ander verschijnsel. Veel bibliotheken vullen het UNESCO manifest over de openbare bibliotheek maar gedeeltelijk in. Boeken zijn er in overvloed, maar hoe zit het met onderstaande passage?

“Alle leeftijdscategorieën moeten materiaal kunnen vinden dat aan hun behoeften beantwoordt. Bij het aanbieden van collecties en diensten moeten alle soorten geschikte media zijn vertegenwoordigd, en dient gebruik te worden gemaakt van zowel de moderne technologische als de traditionele hulpmiddelen”

Koester het boek en omarm het beeld en geluid. We zijn het aan onze stand en de huidige generatie verplicht. En meteen maar even Sabbagh’s artikel lezen en die film checken.

Andermaal: “Als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles anders worden”

@

3 Reacties

  1. Magnek schreef:

    Wederom absorberen 😉

  2. Elke schreef:

    “Ours is less and less a free society”
    Ook het rights management over boeken is al ingezet met de combinatie van Kindle en e-books.
    Het heeft volgens Lessig niet te maken met verkoopcijfers, maar met het tegenwerken van vernieuwingen.

  3. @ Magnek:

    Toevallig dat ik vandaag ook net twee posts over dit onderwerp had 🙂

    @ Elke

    Ik denk dat ik het daar in grote lijnen wel mee eens ben. Mijn geloof in ‘de tegenbeweging’ is echter groot. Ze kunnen tegenwerken wat ze willen: er zijn zoveel alternatieven dat ik niet geloof dat ze er ook echt iets mee bereiken…

Reageer