clear

zoeken

search

Helft Japanse bestsellers geschreven op mobieltjes

03 december 2007


Sociologische en technologische ontwikkelingen en trends in Japan vind ik erg interessant, vooral omdat Westerse landen veel van die trends later overnemen. Het boek Smart Mobs leerde mij een paar jaar geleden dat dat niet alleen opgaat voor games en electronica, het geldt ook zeker voor toepassingen rondom mobiele telefonie.

Voor Videkura zijn we in Europa waarschijnlijk te nuchter en cybercafรฉ’s als slaapplaats zie ik hier ook nog niet 1-2-3 ontstaan. Maar zou dat ook gelden voor ‘gsm-romans’ (keitai shousetsu)?

Romans, geschreven op een mobieltje zijn erg populair in Japan, meldt de Sydney Morning Herald.

Van het telefoon-boekje ‘Love Sky’, over een schoolmeisje dat gepest en verkracht wordt, en ook nog zwanger raakt (dat lijkt meteen het hele plot te zijn), werden na publicatie al zo’n 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Andere titels doen het ook erg goed.

De cultuur in Japan is anders dan hier en mobiel internet is er meer gemeengoed dan in Nederland maar toch zou het me niet verbazen als dit fenomeen de komende jaren ook hier aan terrein zal winnen.

En dan kun je je inderdaad afvragen hoe dat zich verhoudt tot e-readers als de Kindle, waar nu zoveel over te doen is.

@

3 Reacties

  1. Robert schreef:

    Hey maestro,

    Toevallig hadden we (het bedrijf waar ik werk) vorige week een gastlezing van Cor Molenaar. Die had KPN destijds ontraden om Imode te introduceren in Nederland vanwege de grote verschillen in het gebruik van GSM’s in Japan en Nederland.

    Het blijkt dat het OV in Japan altijd stampensvol zit. Daardoor heb je weinig beweegruimte en kan je bv. geen kranten lezen. Een klein mobieltje waarmee je kan internetten, is dan een uitkomst voor de gemiddelde Japanse forens.

    In Nederland hebben we andere normen voor het openbaar vervoer. We beginnen al te klagen als we geen normale zitplaats hebben. Meer persoonlijke ruimte betekent meer mogelijkheden voor ontspanning tijdens het reizen en derhalve minder een noodzaak om kleine programmatuur te gebruiken voor vermaak.

    Aldus het verhaal van Cor Molenaar. Ik vond het eerlijk gezegd wel logisch klinken, dus tegenwoordig kijk ik met argusogen naar dergelijke toepassingen ๐Ÿ˜‰

    Bibliotheken kunnen wellicht een extra slag maken door audioboeken digitaal uit te lenen. In Nederland zitten veel forenzen in de auto. Een combinatie van auto en veel forenzen zorgt voor files. En in de file kan je bijna alleen gebruik maken van passief entertainment. Dus de radio, maar ook bv. luisterboeken. Daarom doen de luisterboeken het de laatste tijd ook zo goed.

    Het zou een uitkomst zijn als je je luisterboeken gewoon via je bibliotheek zou kunnen downloaden voor een week. Tegen beperkte kosten kan je dan gewoon onbeperkte boeken beluisteren en vermaak je je dus optimaal in de file ๐Ÿ˜‰

    Groet,

    Robert

  2. Daan schreef:

    Klinkt best aannemelijk maar de gemiddelde Brit laat zich door de krappe ruimte en volle metro’s vooralsnog niet weerhouden om kranten en boeken te lezen. Ik zie namelijk niet anders als ik in Londen ben.

    Wat betreft luisterboeken ben ik nog steeds niet om. De laatste maanden sta ik regelmatig in de file dus misschien moet ik mijn favoriete muziekjes inruilen voor en audioboek?

  3. @ Robert,

    Daar heb je een goed punt. Het blijkt ook dat Japanners veel meer de deur uitgaan voor allerlei digitale activiteiten omdat ze zo klein behuisd zijn in veel gevallen. Het is een geheel ander volk, met andere mores, maar ze proberen wel veel uit en we nemen er toch ook dingen van over. Misschien gaat het alleen wat minder snel hier dan daar.

    Dat van die luisterboeken zou ook wel eens kunnen kloppen. In de States zie je dat al veel meer dan in Nederland. Een voorbeeld vind je bijvoorbeeld op //library2go.lib.overdrive.com

    Ik heb er zelf een beetje een dubbel gevoel bij. Als ik wil lezen wil ik ook echt lezen. Luisteren doe ik liever naar muziek of slap gelul ๐Ÿ™‚
    Maar dat kan heel goed aan mij liggen natuurlijk.
    Ik krijg ook altijd meteen visioenen in de geest van de Films Existenz en Strange Days. Een kabel in je hoofd pluggen en automatisch informatie opzuigen in je hersenen. Dan weet je alles zonder het geleerd te hoeven hebben

    Op de een of andere manier kan ik me daar geen concrete voorstelling van maken

    @ Daan:

    De Britten zijn dan ook weer een beetje buitenbeentjes ๐Ÿ™‚
    En als het gaat om dat inruilen en jouw liefde voor muziek, denk ik dat je weer snel terug zou keren naar de meezingbare teksten!

Reageer