clear

zoeken

search

Geen leuke omgeving

15 december 2007


Er wordt mij heel vaak gevraagd ‘of ik nog steeds bij de bieb zit’. De mensen die daar naar informeren zijn meestal twintigers en dertigers. Als je dan wat keuvelt en op jouw beurt informeert naar hun mening over de bibliotheek is er eigenlijk maar één ding dat opvalt: bijna niemand maakt nog gebruik van de bibliotheek. De mensen die het wel doen zijn jonge ouders die prentenboeken voor hun kinderen lenen.

Toen ik dat een paar jaar geleden eens aansneed op een vergadering reageerde een collega met de opmerking dat dit meer zei over mijn kennissen- en vriendenkring dan over de bibliotheek. Die arrogante reactie ben ik nooit meer vergeten. Ik ben er toen maar niet op ingegaan maar ik wist toen ook al wat ik nu weet. In potentie is die groep twintigers en dertigers een belangrijk segment klanten; echter: ze hebben wel wat beters te doen. En ze zijn nauwelijks op de hoogte van onze dienstverlening. Dat ontdek je vrij snel, als je het niet kunt laten om enthousiast over je werk te praten.

Gisteren sprak ik een Zeeuwse kunstenaar die vertelde dat hij dolgraag nog eens zou exposeren in de ZB. Toen ik er op wees dat er maar zelden bezoekers te zien zijn in het souterrain (waar de expositieruimte zich ook bevindt), antwoordde hij dat het daar ook niet om ging. De lichtval in de ruimte was zo mooi. Aha! Het is soms schijnbaar belangrijker dat je werken beter tot hun recht komen dan dat je een breed publiek bereikt. Daar zou ik zelf niet opgekomen zijn. Maar ik ben dan ook geen kunstenaar.

Ik ben echter wel geïnteresseerd in ons imago en nieuwe manieren om bezoekers te trekken. Ik schrijf vrijwel dagelijks over activiteiten die beschouwd kunnen worden als concurrerend voor bibliotheken – en denk dus ook te weten hoe het komt dat mensen minder of niet meer komen – maar ik geloof nog wèl in kansen en mogelijkheden op dat gebied.

Ik ben ook zeer benieuwd of het plan om het Middelburgse Filmhuis naar de Zeeuwse Bibliotheek te verplaatsen doorgang zal vinden. De PZC berichtte daar afgelopen donderdag over. Het artikeltje kende een paar opvallende citaten:

“Een nieuw filmtheater met twee zalen past in de Zeeuwse Bibliotheek. In ieder geval qua ruimte, maar aan de sfeer moet nog wel veel gebeuren, waarschuwt directeur Maaike Ritsema van de Stichting Cinema Middelburg (SCM).
De bibliotheek is nu geen aantrekkelijke ruimte. Die moet warmer worden, je moet het gevoel krijgen dat je er lekker kunt uitgaan. Er moet een goede binnenhuisarchitect aan de slag om de boel van binnen te verbouwen.”

en

“Ritsema heeft negatieve reacties gekregen van filmliefhebbers toen die in deze krant lazen dat het filmhuis misschien bij de bibliotheek komt. “Ze vinden dat geen leuke omgeving.”

Ik zou het prachtig vinden, als de bioscoop naar de ZB komt. Het is een mooie kans om iets te doen aan de sfeer in het souterrain. Het is ook een mooie kans om een nieuw publiek te bereiken. Maar het moge duidelijk zijn dat een filmhuispubliek niet persé veel raakvlakken heeft met een bibliotheekpubliek. Wat ze misschien wel gemeen hebben is dat ze deel uitmaken van de droom-economie.
Waar veel mensen genoegen nemen met de ruimte zoals die nu is, hebben vele anderen er andere verwachtingen van, anno 2007. De zintuigen moeten verwend, de sfeer moet die van een huiskamer zijn. Een betoverende huiskamer dan ook nog.

Er is nog een hoop te doen!

@

9 Reacties

 1. Daan schreef:

  Hm, het is zelfs zo erg dat ik zelfs verbaasd ben als ik bibliotheek boeken zie liggen bij vrienden. Ga ik meteen vragen waarom ze nog lid zijn enzo. Vaak willen mensen trouwens de boeken graag zelf hebben en in de huidige tijd met veel welvaart is dat voor steeds meer mensen weggelegd. Zie een paar opmerkingen op een oude blogpost van mij, //tinyurl.com/32h94a

 2. Dat is een veel gehoorde kreet inderdaad: mensen die nog veel lezen kopen de boeken meestal liever zelf.

  Ik denk dat bibliotheken in een tijd van economische crisis weer helemaal tot bloei zouden komen op dat gebied…

 3. Commissaresse schreef:

  Dat is wat ik ook altijd zeg: ik ga niet naar de bibliotheek, want ik heb geld. In die zin houdt de (arrogante) reactie van die collega misschien wel steek?

  Verder, ook al luidt het credo ‘breng de bibliotheek naar de gebruiker ipv omgekeerd’, alle middelen zijn goed om mensen met de bibliotheek te laten kennismaken, ook een Filmhuis in huis, dus laat die binnenhuisarchitect maar komen, zou ik zo zeggen.

  Een tweede uitstap naar het mooie Middelburg dringt zich meer en meer op 🙂

 4. Als het inderdaad zo ver komt zal ik je hoogstpersoonlijk uitnodigen 🙂

 5. Jeroen schreef:

  Ik ben idd nog steeds lid, maar heb meer dan 3 jaar geen stap meer in de biep gezet, en de laatste keer was dan nog om wat cd’s te lenen 🙂

  Misschien een popfestival als London Calling organiseren?

  De kaarten zijn besteld!

  Succes ermee, en aan je blog zal het niet liggen. En binnenkort idd weer eens een prentenboek gaan lenen voor de jongens, in onze mooie nieuwe biep. Laters

 6. Magnek schreef:

  nu moet ik ook zeggen dat bijvoorbeeld de website van de ZB niet echt uitblinkt in duidelijkheid aangaande ZB en de activiteiten. En ik denk dat het volk denkt dat je bij de bieb een boek haalt, that’s it!

 7. @Jeroen: dat zou wel lekkah bruisen 🙂

  JP stuurde sms inderdaad! Mooi werk!

  @ Magnek:

  Daar kunnen we nog veel winnen, geef ik direct toe. En de associatie krijgen we er niet uit, ook dat geef ik toe 🙂

 8. Henk schreef:

  Moest aan deze post denken toen ik in het sportschoolcafé een gesprek opving over … De Drvkkery.

  Een gesprek dat ik al vaker heb gehoord, dat het zo’n fantastische winkel is, dat het bijna onmogelijk is om er zonder boek of cd naar buiten te lopen, dat dat je er zo een halve dag kunt doorbrengen, heerlijk snuffelen in de kasten, en meteen maar even gelunched … etc., etc.

  Het is allemaal waar, ik kom er ook graag, maar het zou zo leuk zijn als iemand eens zo enthousiast over de ZB vertelde.

  @Magnek: daar heb je een punt. Ik was 6 jaar geleden nauw betrokken bij de bouw van de ZB-site. Toen leek het allemaal zo logisch en duidelijk, maar anno nu…

 9. Ik kan niet anders zeggen dat ik die winkel ook zo ervaar.
  Ze hebben geen underground of wat dies meer zij maar toch is het nooit een straf om er te zijn.
  Dat vind ik in het geval van veel andere winkels wel.

  Soms kloppen dingen wel….

  en neem je mindere dingen met liefde voor lief…

Reageer