clear

zoeken

search

FBI wil miljard investeren in biometrische database

22 december 2007


In biometrie heb ik mezelf nog nooit zo goed verdiept. Het wordt tijd dat ik wel ga doen want het Washington Post-artikel FBI Prepares Vast Database Of Biometrics geeft weer dat typische onbehaaglijke gevoel dat je altijd krijgt als je leest over de maatregelen van de Amerikaanse overheid tegen terrorisme en criminaliteit.

We neigen steeds meer naar de liefdeloze dystopie van Huxley’s Brave New World. Nu heb ik er nooit aan getwijfeld dat held Aldous gelijk zou krijgen; ik had alleen het tempo waarin dat gebeurt nooit voorzien.

Het begint met uitbreidingen van het nieuwe paspoort, wordt geleidelijk uitgebreid naar onze wet- en regelgeving om vervolgens misschien wel naadloos over te gaan in de zoektechnieken van Google?

Je kunt het afdoen als akelige toekomstmuziek. Je kunt de inbreuk op privacy wegwuiven vanuit de wens om veilig te kunnen leven. Maar je kunt nooit ontkennen dat dit op de langere termijn zal leiden tot een killere en engere samenleving waaraan je op basis van vrije wil nauwelijks kunt ontsnappen.

Ze zijn al bezig om het menselijk lichaam in te zetten als datakabel, godbetert.

Most human beings have an almost infinite capacity for taking things for granted.

@

2 Reacties

  1. Hans schreef:

    Meer gegevens op je paspoort garanderen niet meer veiligheid.
    De kapers van 9/11 hadden gewoon hun paspoort bij zich in het vliegtuig.

    Wat is de werkelijke reden om al deze gegevens vast te leggen ??

  2. Goede vraag Hans.

    Dat paspoort van Atta had de klap trouwens op wonderbaarlijke ‘overleefd’ en werd een paar blokken verderop opeens teruggevonden. Alles tot as, behalve dat paspoort.

Reageer