clear

zoeken

search

Een weddenschap over zoekresultaten: the New York Times vs Weblogs

21 december 2007


Een opmerkelijke post op Boing Boing, dat weer verwijst naar het Workbench blog. In 2002 wedde Dave Winer met Martin Nisenholtz van de New York Times dat weblogs in 2007 hoger zouden staan in de rankings van Google dan de artikelen van de NYT. Een test met vijf zoekstrings leert ons dat dit inderdaad het geval is maar daarbij moet wel worden aangetekend dat website van andere mainstream media beide bronnen voorbij zijn gegaan.

Wikipedia bestond toen nog maar net maar is de absolute winnaar vijf jaar later.

En hoe zit dat in Nederland met het nieuws? Een paar willekeurige strings in Google:

Op ‘kabinetsformatie belgie’: op nummer een de Volkskrant, op twee het weblog Belgitude. 1-0 voor de kranten.

Op ‘paddoverbod’: op een NRC, op acht Retecool. 2-0 voor de kranten.

Op ‘Wilders bedreigd’: op vijf FOK!, op tien de Stentor. 2-1

Op ‘lancering iphone’: op een iPhoneclub, op 35 de dode link van het Belgische De Tijd. 2-2

Op ‘maxima nederlander bestaat niet’: op een AD, op vijf FOK! 3-2 voor de kranten.

Dit kleine onderzoek is natuurlijk verre van representatief en sterk afhankelijk van de gekozen trefwoorden maar toch: de Nederlandse kranten doen het helemaal niet slecht als het gaat om nieuwsitems van het afgelopen jaar. Als je gaat zoeken op technologie en internetgerelateerde zaken maak je wel een kans op overheersing van weblogs.

@

Foto

Reageer