clear

zoeken

search

Boeken uit de kast, het digitaliseringsproject van ING

18 december 2007


Zojuist voorbij zien komen op NEDBIB-L:

Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) maakt onder de titel ‘Boeken uit de kast’ de eerste delen uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën (RGP) digitaal beschikbaar. Deze serie is de grootste nationale collectie bronnenuitgaven op het gebied van de Nederlandse geschiedenis. De serie is gestart in 1905, telt meer dan 450 afzonderlijke delen en beslaat ruim 25 meter boekenkast.”

Nu moet ik toegeven dat ik al lang niet meer op de website van ING was geweest. Met dit project was ik nog niet bekend.

De eerste gedigitaliseerde delen zijn aardig om eens door te bladeren:

  • De VOC. Beschrijving door Pieter van Dam 1693-1701, 7 delen.
  • Ambtelijke adviezen van C. Snouck Hurgronje 1889-1936, 3 delen.
  • Officiële bescheiden betreffende de Nederlands-Indonesische betrekkingen 1945-1950, 20 delen.
  • Excerpta Romana, Bronnen der Romeinse Geschiedenis van Nederland, 3 delen.

De interface van de applicatie is sober maar biedt evenwel vrij veel mogelijkheden. Je kunt (zoals hier in het werk van van Dam) door de inhoud bladeren, deze weergeven als ‘thumbnails’ of er zoektermen op loslaten. Voor wat betreft de weergave kun je kiezen uit Image, PDF of OCR en wat ik natuurlijk geweldig vind: als je kiest voor het afbeeldings of PDF-formaat kun je de desbetreffende pagina’s ook gewoon downloaden.

Ideaal voor onderzoekers inderdaad.

Op de pagina van ‘Boeken uit de kast’ vind je ook verwijzingen naar werken die eerder al gedigitaliseerd werden, zoals het Biografisch Woordenboek van Nederland en documenten als Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1919-1945 (PDF)

Boeken uit de kast is niet direct een bron waar ik dagelijks in zal speuren maar het is wèl een bron om te onthouden, een bron waar je specifieke klanten een groot plezier mee kunt doen.

En van het open karakter van de applicatie kun je vanzelfsprekend alleen maar enthousiast worden. Want nogmaals: open moet het zijn….

@

2 Reacties

  1. irene schreef:

    Wat een goed initiatief!
    Vooral omdat de banden wat intimiderend ogen (vooral als je nog een bladzijde moet opensnijden) en soms wat lastig zoeken als je op zoek bent naar een specifieke passage of vermelding.
    Dus; thumbs up 🙂

Reageer