clear

zoeken

search

Zie.nl: een nieuw soort televisiegids

23 november 2007


Erwin Blom plaatste zondag een interessante post over de toekomst van de tv. Die toekomst is al begonnen, volgens Erwin. Televisie wordt open en sociaal, persoonlijk en overal. De grootste beperking van de mogelijkheden zit ‘m nog in het feit dat mensen televisie relaxed vanaf de bank willen kijken. Tegen dat uitgangspunt is de voorschrijdende techniek nog maar beperkt opgewassen.

Maar dat de techniek voortschrijdt lijdt geen twijfel. Omroep.nl heeft net een mobiele tv-gids gelanceerd en DAG heeft in samenwerking met KPN de ‘sociale tv-gids’ Zie.nl het web opgejaagd.

“Op de site kan je een profiel van je tv- en videovoorkeuren aanmaken op basis waarvan je een ‘kijkwolk’ krijgt. Daarin zweven aanbevolen tv-streams en video’s voorbij, die je vervolgens kan beoordelen”, schrijft men op Bright.

Ik heb het concept zojuist even uitgeprobeerd. De site oogt fraai en de navigatie is logisch. Het concept lijkt me ook in orde.
Maar: ik word draaierig van die kijkwolk. De screenshots tollen letterlijk over je scherm. En als ik beoordelingen geef besef ik eens te meer dat het gros van de pulp die wordt uitgezonden me echt niet meer kan boeien. Ik deel louter neerwaartse duimen uit. Ik waan me bijna een nukkige Romeinse keizer in een amfitheater, die de gladiatoren geen genade gunt.
Als je eenmaal stemt op programma’s die je aandacht wel weten vast te houden wordt je profiel gelukkig snel aangepast, en wordt de pulp weggefilterd. Dat lijkt dus wel te werken. Toch neem ik deze aanwinst even ter kennisgeving aan. Ik check wel gewoon in de rss of er nu eindelijk eens een film komt die ik nog niet heb gezien en kijk het journaal wel ff online. Da’s meer dan voldoende voor eddepet.

Ik kreeg ook nog een b├Ęta-uitnodiging voor MeeMix, een site waarmee je je eigen muziekstations kunt genereren. Daar was ik nog sneller klaar mee. Toen ik ‘Mellon collie and the infinite sadness’ van de Pumpkins selecteerde kreeg ik de dreinmuziek van Creed voorgeschoteld. Navigatie categorie vleesch noch vis. Klikkerdeklik, volgend project. Ik heb wel meer te bekijken zeg.

@

@

Reageer