clear

zoeken

search

Zeuren over kleuren en vechten tegen je fans

10 november 2007

Dat er anno 2007 nog steeds mensen zijn die hun intellectueel eigendom een beetje willen beschermen kan ik best begrijpen. Het is niet zo leuk als andere mensen goede sier maken met dingen die jij hebt bedacht of gemaakt.

Maar wat zingglibber Prince doet slaat dan weer door naar de andere kant. Hij ziet het liefst dat niemand afbeeldingen van hem op het web zet, dat zijn teksten niet zomaar gebruikt worden en dat iedereen netjes betaald voor zijn liedjes. Gevolg? De fans verenigen zich en keren zich tegen hem. Zij geloven namelijk dat het Tafkap meer te doen is om het smoren van kritische geluiden.
Mmmmm.
Nog gekker is de actie van T-Mobile (Deutsche Telekom). Zij geloven dat ze het alleenrecht hebben op een kleur: magenta.

Dat klinkt me zooo onwaarschijnlijk in de oren dat ik op mijn beurt geloof dat het niets meer is dan een reclamestunt, waarbij zelfs de tegenbeweging in scene is gezet; FreeMagenta!

Die aandacht hebben ze dan nu ook van mij.

Maar er is zoveel beeld, geluid en kleur in de wereld online. Het is naïef om te denken dat je het wereldwijde (her-)gebruik daarvan kunt tegenhouden.
Die tijd ligt achter ons.
@

3 Reacties

 1. T-Mobile claimt dat de kleur magenta hun merk is. Ze hebben geen alleenrecht op magenta, dat kan ook niet. Zo’n merk zou hen hooguit het alleenrecht geven op geen magenta als hoofdkleur voor telefoniediensten.

  Ik snap dan ook niet waarom een computerbedrijf (Compello) en radiozenders aangesproken worden wegens merkinbreuk.

  Arnoud

 2. Wow!ter schreef:

  Vergeet trouwens niet te refereren naar de poging van O’Reilly om congressen met de term Web 2.0 te verbieden. Dat had hij/zijn uitgeverij gedeponeerd. Net zoiets belachelijks.

 3. Hoi Arnoud en Wouter,

  Bedankt voor jullie reacties. Ik heb mezelf niet heel goed verdiept in deze materie maar zo in vogelvlucht heb ik vooral de indruk dat het om aandacht gaat.

  De nieuwe succesfactor 🙂

  //tinyurl.com/2rpn93

Reageer