clear

zoeken

search

Worldcat heerscht!

14 november 2007


Hoe vaak ik hier al niet heb geschreven over catalogi weet ik niet maar ik kom daar nu even niet op terug. Mensen die erover willen lezen kunnen met de zoekfunctie in de sidebar rechts zoeken op termen als ‘catalogus’, ‘worldcat’, ‘oclc’, ‘opac’, ‘bibliotheekcatalogi’, enz.

Gisteren las ik dat OCLC Identities nu ook geïntegreerd heeft in Worldcat.

Dat ik bijzonder gecharmeerd ben van zowel Worldcat als Identities mag geen geheim heten. Dat ik deze stap toejuich dus ook niet.
Het is eigenlijk nog sterker: Worldcat is de enige catalogus, samen met Library Thing, waar ik op dit moment echt van onder de indruk ben. Bij deze catalogi heb ik nooit het gevoel dat de ontwikkelingen stilstaan.
Er zijn plugins, er zijn links naar commerciële partijen, je kunt het zoekscherm plaatsen waar je maar wilt (wat weer ruimte biedt voor andere zaken), er wordt gedacht aan OpenURL en de interface is soepel en helder. Plenty of stuff, kortom!

Worldcat heerscht! Het is de enige catalogus waar ik een beetje het Google-gevoel bij krijg. Ik mis eigenlijk nog maar twee dingen: RSS en een volledige dekking van de GGC.

Als OCLC die twee zaken nu ook nog eens toe zou voegen zouden ze alles en iedereen (qua concurrentie) achter zich laten. Daarom begrijp ik niet zo goed waarom ze nog talmen. Het zou een radicale stap zijn, maar in deze tijd de enige juiste.

Maar dat vind ik, en ik, ik ga daar niet over.

@

Reageer