clear

zoeken

search

Sinterklass: zoeken kinderen het meest?

14 november 2007


De resultaten van Google Zeitgeist zijn van meet af aan saai en voorspelbaar geweest. De maandelijkse overzichten van meest gebruikte zoektermen worden al jaren gedomineerd door hoogvliegers als Paris Hilton, Shakira, Robbie Williams en natuurlijk de bekende voetbalclubs. Af en toe is er weliswaar een afwijkende zoekterm te bespeuren maar een trend valt daar volgens mij niet direct in te herkennen.

Als ik de zoektermen bekijk krijg ik altijd het gevoel dat het veelal kinderen en jonge volwassenen zijn die zoeken met Google. De hit van november 2005 was bijvoorbeeld Sinterklass. Je vraagt je af of het hier een tikfout betreft. Zoveel mensen zouden die fout toch niet maken? Veel relevants levert de zoekactie in ieder geval niet op.

Maar de eerste treffer is Afhakers.nl. Daar blijkt men zich hetzelfde te hebben afgevraagd als ik. Daar informeren ze ook bij de bezoekers waarom zij ‘Sinterklass’ intikten, in plaats van Sinterklaas. En de mensen die reageerden zijn ook allemaal op de site beland via Google Zeitgeist. Hoe merkwaardig! Ik zou graag zien hoeveel mensen nu op die verbasterde goedheilige hebben gezocht en hoe vaak.

Ik vrees echter dat het bij gissen zal blijven. Zeitgeist ‘doet’ Nederland al een tijdje niet meer.

En hoe zou dat dan zitten met Google Trends? Is dat wel betrouwbaar? Is Marktplaats.nl echt zo dominant in verhouding tot Ebay.nl, Speurders.nl en Wehkamp.nl?

Feit is wel dat Marktplaats.nl indrukwekkende cijfers presenteert op de site. Ruim 7,5 miljoen unieke bezoekers per maand. Meer dan vijf miljoen advertenties. Grootste stijger als het gaat om zoektermen daar: Ushabti. Wadde? Ushabti!

En vervolgens zie je dat Ebay.nl net zo’n perskamer heeft als Marktplaats. Wie heeft het idee bij wie afgekeken, vraag je je af. En waarom komt de Nederlandse Ebay met wereldwijde cijfers en niet met vergelijkbare Nederlandse?

Dit soort mini-onderzoeken roepen meer vragen op dan dat ze antwoorden geven.

Vooral die Sinterklass intrigeert me. In Youtube levert het weer een paar filmpjes op… En waarom staat Suriname op drie en Zwarte Piet op vier? Er is toch geen verband met Spanje in deze he?

Grappig genoeg levert een tikfout als ‘zware piet’ dan weer wel tamelijk relevante zoekresultaten op.

Ik geef het op. Dit is me net iets te verwarrend…

@

7 Reacties

  1. robert schreef:

    Hey maestro,

    Werkt Google Zeitgeist eigenlijk nog wel? Als ik daar kijk zie ik statistieken tot november 2005. Ook als ik in archieven kijk, kom ik niet verder dan tot de herfst van 2005.

    Overigens zie ik dat men het in oktober 2003 wel goed deed met de zoekterm “Sinterklaas” op nummer 5 🙂

    Wellicht hadden we toen massaal toetsenborden waarbij de afstand tussen de letter “A” en de “S” op het toetsenbord meer bedroeg dan 4 millimeter ^^.

    Greetz

  2. Nou ja!, dat had ik niet eens gezien.

    Zeitgeist doet het nog wel maar blijkbaar niet voor Nederland:
    //www.google.com/intl/en/press/intl-zeitgeist.html

    In 2006 dan weer wel:

    //www.google.com/intl/en/press/zeitgeist/zeitgeist-mar06.html

    Vlaagje van verstandsverbijstering denk ik…

    thxs

  3. De tekst toch maar even aangepast. Die leek nergens meer op, nu het om oude data bleek te gaan. Ik zat ook te kijken naar die datum boven Google Trends denk ik.

    Opgelost iig 🙂

  4. Boesje schreef:

    Het is nog geen zaterdag of “Eddepet” is al helemaal in hogere sferen aan het raken door de Sint. Waarom, zou je denken? Nou zaterdag komt die Goedheiligman weer aan in de woonplaats van “Eddepet”. Wat zal de “zak” nu weer in petto hebben voor deze brave schoenzetter ?

  5. Ik ben toch zeker Sinterklaas niet
    Er staat geen geldboom in m’n tuin
    ‘k Ben Sinterklaas niet
    Ik heb een negatief fortuin
    Als er straks bankbiljetten groeien op m’n rug
    Ben jij de eerste die het hoort
    Kom dan nog maar eens terug

  6. Jan Tweepuntnul schreef:

    Soms zou je wel eens willen dat je niet zoveel zou kunnen zien en horen en dat die mentale antennes gewoon eens een paar dagen niet zouden werken:-)

  7. Misschien moeten we de pc gewoon eens een paar dagen niet aanzetten 🙂

Reageer