clear

zoeken

search

Kindle, de e-book reader van Amazon

19 november 2007


Een paar dagen geleden las ik, na een tip van collega Enno, een interessant interview met Jeff Bezos, de grote man van Amazon.

En juist nu duikt Amazon op in alle media met het nieuws dat zij vandaag een reader voor e-books lanceren: de Kindle.

Ewald Smits schrijft op Sync:

“De Kindle gaat 400 dollar kosten. Dat is meer dan de Sony Reader, die driehonderd dollar kost, en flink goedkoper dan de iLiad (650 euro). De webwinkel heeft 88 duizend e-books beschikbaar bij de start maandag. De elektronische versies van bestsellers kosten 9,99 dollar. Ook kunnen Kindle-gebruikers zich abonneren op digitale edities van grote dagbladen.”

Als ik alles even diagonaal lees krijg ik de indruk dat de Kindle er weliswaar niet mooi uitziet maar wel heel veel mogelijkheden heeft. De prijs is echter hoog en de reader heeft ook de nodige beperkingen. Zo op het eerste gezicht kan ik me niet voorstellen dat dit product de markt voor e-books helemaal zal openbreken. Amazon ondersteunt namelijk geen open standaarden maar wil een vergoeding voor de aangeboden content.

Je kunt je ook afvragen of gebruikers een vergoeding van 9.99 dollar per boek, per maand redelijk zullen vinden. Of 2 dollar per maand voor het volgen van een blog? Bovenop de reeds betaalde 400 dollar.?

Als het interview met Bezos mij iets duidelijk maakte is het wel dat Amazon, wars van alle conventies, met succes heeft vastgehouden aan de eigen koers. Die koers is gebaseerd op het perspectief van de klant.
Ik ga nu dus zeker niet roepen dat de Kindle geen succes zal worden, ik kijk wel lekker uit. Maar je zal mij ook nog niet horen zeggen dat dit een killer-gadget gaat worden. Ik kan me dat gewoon nog niet zo goed voorstellen.

Op Newsweek vind je een uitgebreide bespreking. De post op Read/Write Web is ook de moeite waard. De afbeelding is afkomstig van Engadget.

@

8 Reacties

  1. kattebelletje schreef:

    Ik ben hier echt heeel benieuwd naar! Raar dat er geen mooier plaatje bekendgemaakt is, want deze Kindle ziet er inderdaad niet uit. Toch zal Amazon met zijn enorme hoeveelheid digitale content een grote voorsprong kunnen nemen.
    De 9.90 dollar is toch niet per maand? ik neem aan dat je dat eenmalig betaalt en dat het boek dan op je Kindle geladen wordt. 2 dollar per blog lijkt me ook nogal aan de hoge kant. Het zijn spannende tijden!

  2. Hoi kat,

    Volgens mij is het per titel. In dat Newsweek-artikel lees ik:

    “Amazon prices Kindle editions of New York Times best sellers and new releases in hardback at $9.99. The first chapter of almost any book is available as a free sample.”

    Wel een teaser dus.

    Zonder meer om in de gaten te houden, dit projectje!

  3. Daan schreef:

    Ik ben nog steeds niet overtuigd van e-books terwijl ik dan wel weer denk dat het gedrukte boek langzaam gaat verdwijnen. Maar ik denk meer aan integratie met je foon/iPod of iets dergelijks. Je gaat toch straks niet meer 3 of 4 van die dingen op pad?

  4. Daar kan ik me ook niet zoveel bij voorstellen inderdaad. Uiteindelijk wordt het gewoon een apparaatje waar alles inzit, dat de inhoud op een uitrolbaar schermpje projecteert ofzo.

    De urgentie van convergentie 🙂

  5. kattebelletje schreef:

    Ben super-enthousiast geworden na het bekijken van de videos en uitleg op Amazon.

    In tegenstelling tot wat je zou verwachten heb je geen draad naar je computer of cradle nodig. De ebooks kunnen met mobiele telefonie-technologie op de Kindle geladen worden, dus niet over WiFi – alleen (mobiele telefoon) bereik is genoeg. Het ontvangen van ebooks of andere content kost je geen extra abonnement of geld voor de verbinding.

    Waar de Kindle natuurlijk wel geld mee gaat verdienen is het regelen van online abonnementen op grote kranten, die je dan automatisch bv dagelijks op je Kindle gedownload krijgt. Maar stel je voor: als je voor 5 of 6 tot 10 euro per maand zou moeten betalen voor een online versie van bijvoorbeeld het NRC op je Kindle, waarmee je lekker in de trein kan zitten, zou je dat dan niet overwegen?

    Ik verwacht dat de Kindle zeker goed gaat lopen, vooral omdat Amazon zo voorloopt in hoeveelheid content.

    Helaas moeten de early adopters hier op een houtje bijten. De Kindle is vooralsnog nog niet te leveren in Europa. Alleen uitrol in de US :((

  6. Jan Tweepuntnul schreef:

    Ik vraag me af of het lelijke uiterlijk niet de bottleneck van het ding is. Met een keck hebbeding lijkt me de kans op succes een stuk groter. Is er ooit een lelijk apparaat, hoe functioneel ook, populair geworden?

  7. @ Kat:

    Ik moet ‘m eerst eens vasthouden om het te kunnen beoordelen. Wat Daniëlle zegt vind ik wel een goed punt. Hoeveel apparaten wil je meenemen, en hoe groot kunnen die zijn. Ik vind draaggemak etc ook belangrijk en als ik toch ga zeulen kan een laptopje met daarop vele ebooks (de content van bittorrent *kuch*) ook wel.
    Ervaren is weten echter. Ik bewaar mijn oordeel voor de toekomst.

    Wel jammer dat een release maar zelden wereldwijd is inderdaad :-/

    @ Jan:

    Dat ben ik toch niet helemaal met je eens. De NES van Nintendo was oerlelijk en megapopulair. En de pc: die is toch ook niet mooi meestal, in die vieze grijze kleuren van toen? De Lada? De Croqs? André Hazes. Ow wacht…dat zijn weer andere apparaten ^^

  8. Jan Tweepuntnul schreef:

    Daar waren destijds niet zoveel mooie alternatieven voor. Mooi zijn is nu een vereiste, tenminste, voor een apparaat dan:-)
    Lada’s en Trabi’s zijn nu keck. Maar toen mocht je je er eigenlijk niet in vertonen.

Reageer