clear

zoeken

search

Het sociale DNA van eSnips en de OpenBox van Box.net

16 november 2007


Gisteravond probeerde iemand mij te overtuigen van de voordelen van dating via datingsites. Hij vertelde over zijn prille ervaringen met Relatieplanet. Hij veegde al mijn tegenwerpingen zonder veel moeite van de tafel. De kosten? Evenveel als een rondje in de kroeg. Dubieuze types? Daar prik je na een paar mailtjes doorheen. Vervalste profielen? Daar komen gebruikers niet meer weg als je ze ontmoet. En zo ging dat nog wel even door. Hij had er veel plezier van in ieder geval. En waarom zou je er dan tegenin gaan? Er zijn miljoenen Nederlanders die gebruik maken van die sites.

Van de week las ik ook dat er sinds kort een Nederlandse datingsite is waar alleen mooie mensen worden toegelaten: mooiemensen.com. Daar scheen behoefte aan te zijn. Dat wil ik best geloven maar het maakt wel meteen duidelijk dat niet alle netwerken sociaal zijn. Er zijn ook elitaire netwerken klaarblijkelijk….

Gisteren hadden we in de ZB een lunchbijeenkomst, met vijftien collega’s met als centrale thema’s het sociale web, nieuwe manieren van werken (het ‘2.0-concept’), het businessmodel van Amazon (aan de hand van het interessante interview ‘the institutional Yes‘) en ‘het vliegwiel van de Zeeuwse Bibliotheek’ (waar zijn we goed in en hoe vertalen we dat nu naar een tijdperk waarin de informatiechaos van het nieuwe web domineert).

Ik houd niet van presentaties en alles wat daarmee samenhangt maar in deze informele setting, met deze thematiek, kwam ik automatisch veel aan het woord. En de kans om nu eindelijk eens het filmpje ‘A librarian’s Manifesto‘ te vertonen kon ik ook niet laten schieten.

De reacties waren positief. Daar kun je alleen maar blij om zijn. Bewustwording in deze is toch de eerste belangrijke stap.

We hebben het ook nog gehad over de gevaren van sociale netwerken als Hyves. Die zijn er inderdaad. Daar moet je zeker niet de ogen voor sluiten. Maar er liggen ook kansen. Ik liet ook de Hyve van Museumnacht zien, als positief voorbeeld van een toepassing door een culturele organisatie.
De kansen en bedreigingen die je in old skool projectplannen zoveel tegenkomt zijn dat.

En er is ook veel onzin natuurlijk. Zo kreeg ik vanochtend een mailtje van eSnips, waarin me verteld werd dat ik er alweer een tijdje niet was geweest en dat ik dat maar weer eens moest doen, vanwege alle nieuwe mogelijkheden die deze opslag-site biedt. En het is waar: je hebt de beschikking over 5 Gigabyte opslagruimte en je vindt er heel veel interessante documenten. Ook illegale, zoals het superboek van David Icke, over 9/11, of zijn artikel over het ontstaan van het Christendom.

Maar eSnips heeft sinds kort ook een speeltje dat ze zelf ‘Social DNA‘ noemen. Je beantwoordt wat vragen en je wordt vergeleken met andere gebruikers. Ik blijk zelf een zeldzaam exemplaar te zijn. De meeste keuzes die ik maak, maken andere mensen schijnbaar niet. Dat staat me dan wel weer aan. Maar de meerwaarde zie ook ik niet.

Dan gaat mijn interesse eerlijk gezegd toch meer uit naar het OpenBox platform van Box.net. Dat is al maanden mijn favoriete opslagsite en als ik het zo lees gaan we daar binnenkort nog veel meer van horen.
Je documenten hangen straks net zo makkelijk in Hyves. Tant mieux.

En nu is het tijd om het pand hier te verlaten. Boodschappen, huishouden, chillen.
Een prettig weekend iedereen!

@

5 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Edje Vrint

    Je zag er inderdaad een beetje zeldzaam uit vanochtend met zelfs een zeldzame vleug achter je aan !!!!

    Goed weekend in elk geval

    Kees

  2. Hans schreef:

    Niet alleen zeldzaam.
    Je bent een uniek exemplaar.

  3. Ha Kees,

    Ze moesten poprondes op donderdag maar eens verbieden. Welk een brakkenissen!

    @ Hans:

    Gelukkig zijn we dat allemaal 🙂 Maar bedankt, het klinkt prettig!

  4. Henk schreef:

    Jammer dat die lunchbijeenkomst voor zo’n select gezelschap was…

  5. Hoi Henk,

    Dat was niet het geval hoor. Enno had een uitnodiging gestuurd naar heel veel mensen en daarbij gezet dat het een willekeurige lijst was en dat iedereen ook anderen kon uitnodigen.

    Uiteindelijk kwamen van al die mensen er 14.

    Het was bewust vrijblijvend en nu was het eigenlijk nog te veel presenteren maar dat groeit met de tijd misschien wel.

    Maar het is wel jammer dat er dan toch ook collega’s zijn die er best bij hadden willen zijn maar niet op de hoogte waren.

    Aan de andere kant moeten groepen ook weer niet te groot worden want dan komt een dialoog ook niet echt op gang.

    Het is wel kort, anderhalf uur. Je zou er zo maar twee studiedagen aan kunnen wijden 🙂

Reageer