clear

zoeken

search

Filmtheater naar Zeeuwse Bibliotheek?

13 november 2007


Je leest soms verrassende dingen in de regionale krant. Afgelopen donderdag dit nog:

“MIDDELBURG – Kan het filmhuis in Middelburg worden ondergebracht in de Zeeuwse Bibliotheek? Een onderzoek moet antwoord op die vraag geven. Het filmtheater is op zoek naar een nieuwe locatie sinds de bouw van het nieuwe theater aan de Zuidsingel is stopgezet. De cinema zou twee zalen in dat theater krijgen.

Het filmhuis wil verhuizen omdat het huidige gebouw in slechte staat is. Er is geen fatsoenlijke ruimte om bezoekers te ontvangen en ook de werkruimtes voor het personeel voldoen niet. Bovendien is er nu geen mogelijkheid om goedlopende films langer te laten zien. Met twee zalen is die mogelijkheid er wel.”

Ik las voor het eerst over deze mogelijkheid en ik ben persoonlijk wel gecharmeerd van het idee. Ik ga zelf veel te weinig naar de bioscoop maar ik draag het Schuttershoftheater een warm hart toe. Ze vertonen het soort films die ik graag keek toen ik nog in een videotheek werkte: cult. Filmhuisfilms.

Ik zou dat weer eens op moeten pikken. Ik kijk de laatste twee jaar alleen maar pulp en kaskrakers (voor zover die twee al geen synoniemen van elkaar zijn). Ik heb wel weer zin in toppers als C’est arrivé près de chez vous, Bad Boy Bubby, Svidd Neger, black cat, white cat of Brutti, sporchi e cattivi. Dat soort werk.

Nu ik die titels weer voor me zie besef ik opeens dat ik dat soort films best mis. Het was altijd een spel met mijn collega’s toen. Zoveel mogelijk kijken, om zoveel mogelijk advies te kunnen geven. Ik deed het niet slecht met 1200 titels op mijn naam maar moest het toch afleggen tegen de ware freaks die daar al jaren werkte. Ik was overigens ook verantwoordelijk voor de pornocollectie. Maar daar vertel ik een andere keer weer wel eens over 🙂

Mijn punt is: het filmtheater in de bibliotheek? Ik ben enorm voor! Maar het is nog erg prematuur, begreep ik achteraf. Rustig afwachten dus maar.

@

6 Reacties

  1. Henk schreef:

    Luister jongelui, want Opa vertelt (uit den ouden doosch): toen ik pas in de ZB werkte werden er films in dit gebouw vertoond door de stichting Cinema Middelburg.

    De stichting werd groter en wilde een eigen pand. Via Meccano op de Dam en Electro op de Markt kwam het filmhuis uiteindelijk in de Schuttershofstraat terecht.

    En nu weer terug naar de ZB.

  2. In the urban society, everything connects.

    Niets mooiers dan ronde cirkels!

    Thanks opa 🙂

  3. Robert schreef:

    Opa Henk doet misschien toch iets te oud aan. Ik krijg gelijk visioenen van Polygoonjournaaluitzendingen in de ZB en propagandafilms van een bepaalde natie ten oosten van ons, terwijl Radio Oranje vanaf een eiland de ether vult 🙂

    @ Edwin: nog bedankt voor het portal met gratis documentaires. Ik had even een docu gekeken over 9/11 en was onder de indruk hoe amateurs een documentaire in elkaar kunnen zetten. Je waant je soms in de 27MC scene waar iedereen met een bakkie zijn boodschap de wereld in kan sturen.

  4. henk schreef:

    @Robert: je fantasie slaat op hol. Ik heb het over eind jaren ’80 van de vorige eeuw. De ZB werd in 1985 geopend door HM de Koningin. (Beatrix, niet Wilhelmina of Juliana).

  5. robert schreef:

    @ Henk: Oh, dat is redelijk recent, . De visoenen zijn weer verdwenen.

  6. @ Robert:

    Henk is de jongste ouwe rups van de ZB 🙂

    Maar beter in shape dan ik, dat moet ik er dan wel weer bij zeggen…

    Ik moet nodig ook eens docus gaan loeren. Op de een of andere manier heb ik het steeds te druk met allerlei zaakjes ^^

Reageer