clear

zoeken

search

Een antwoord op het Digital Rights Management van Amazon: boek Trigger Happy tijdelijk gratis

21 november 2007


De lancering van de e-reader Kindle, van Amazon, heeft in krap twee dagen al tot veel reacties geleid. Raymond Snijders besteedt in een aantal posts aandacht aan die reacties.

Veel discussies gaan over de hardware en de potentie van het apparaat maar er zijn ook veel mensen die vooral vallen over het DRM-beleid (Digital Rights Management) van Amazon in deze.
Cory Doctorow, op Boing Boing bijvoorbeeld, of John Gruber op Daring Fireball.

De aversie tegen dit DRM-beleid heeft er onder meer toe geleid dat auteur Steven Poole zijn boek Trigger Happy: videogames and the entertainment revolution tijdelijk een CC-licentie heeft gegeven.

Dit boek is gepubliceerd in 2000 en dus al enigszins verouderd, maar ik kan het iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis en potentie van videogames aanbevelen. Poole beschrijft zijn boek zelf als:

“a book about the aesthetics of videogames — what they share with cinema, the history of painting, or literature; and what makes them different, in terms of form, psychology and semiotics.”

Het PDF-bestand vind je hier. Een Nederlandse recensie is o.a. te vinden op Gamer.nl.

@

2 Reacties

  1. Gerard schreef:

    Tjsa, da’s pas één druppel op een gloeiende plaat, wie weet levert het hier en daar wel navolging op, maar de impact blijft, denk ik, marginaal.

    Alleen als een invloedrijke auteur als J. K. Rowling het voortouw zou nemen (zoals Radiohead deed voor de muziekindustrie) zullen partijen als Amazon zich misschien een beetje zorgen gaan maken. Voorlopig zie ik dat niet gebeuren.

  2. Nee, een aardschok zal het niet teweeg brengen inderdaad.

    Gelukkig gaat mijn voorkeur meestal wel uit naar underground-boekies etc, en juist die kiezen vaak wel voor dit soort benaderingen. Ik persoonlijk ben er wel blij mee hoe dan ook.

    En de rest is torrent, sprak hij liefkozend 🙂

Reageer