clear

zoeken

search

De Middelburg Startpagina

19 november 2007


Ik zag vanavond een mailtje voorbij komen waarin werd gewezen op de startpagina-dochter voor Middelburg.

De startpagina zeg! Die ben ik al een tijdje uit het oog verloren, vooral door de komst van de persoonlijke startpagina’s Netvibes en iGoogle. Toen ik een paar jaar geleden internetcursussen verzorgde was de Startpagina echter één van mijn favoriete sites om te behandelen.
Senioren wisten bij de eerste aanblik vaak niet meer waar ze het moesten zoeken. Het aanbod was simpelweg te groot. Totdat je bijvoorbeeld de 0118-pagina liet zien, of dat gebruikers de site zelf kunnen inrichten door op de kruisjes te klikken van de thema’s. Je zag afgrijzen ter plekke veranderen in gelukzaligheid.

De startpagina, in combinatie met een korte introductie email, Google (aanvankelijk nog Altavista) en Seniorennet was voor de meeste mensen vaak al genoeg om dolgelukkig zelf aan de slag te gaan.

En toegegeven: de Startpagina is nog steeds een rijke bron. Geselecteerd door mensen, niet door computers. Op de Middelburg-dochter vind je sommige zaken sneller dan op de website van de gemeente zelf.

Maar voor mij persoonlijk is de relevantie schijnbaar toch beperkter dan een paar jaar terug. Ik kom er niet aan toe, vind mijn weg sneller met een zoekmachine: u zegt het maar.
Dat wil niet zeggen dat veel mensen die ervaring met mij delen. De startpagina heeft namelijk nog steeds meer dan vier miljoen pageviews per dag en ruim 2,5 miljoen unieke bezoekers. En dan hebben we het over de duizenden dochterpagina’s nog helemaal niet gehad.

Er is dus nog steeds een markt voor en niet zo’n kleine ook. Je kunt er maar van weten, nietwaar?

@

De foto is gemaakt door Pierre, tijdens zijn herfstvakantie in Zeeland. Je ziet de Zeeuwse Bibliotheek weer eens vanuit een andere hoek.

Op Flickr kom je wel meer verrassende foto’s van Middelburg tegen trouwens. Van collega Zullie bijvoorbeeld; die vind je hier. Of van collega Henk, of van Poulus, of van…
Wel jammer dat er copyright op veel foto’s zit. Het gemak van Creative Commons geniet dan toch mijn voorkeur. Gelukkig is CC toch nog altijd goed voor zo’n 53 miljoen plaatjes in Flickr…

5 Reacties

  1. henk schreef:

    En kloppen dat het doet: het Minitheater is ineens een bioscoop, en er is een nieuwe school: het Cakvijcollege. En het Joods Historisch Museum is verhuisd naar de Zeeuwse hoofdstad. Maar je hebt gelijk: sommige zaken vind je hier sneller dan op middelburg.nl.

  2. Richard schreef:

    De kwaliteit van dit soort linkspagina’s is zo wisselend dat ik er eigenlijk nooit meer naar kijk. Startpagina doet het dan nog aardig, het zijn vooral de Startpagina-klonen die het verpest hebben. Bij die klonen gaat het vaak alleen maar om het opkrikken van de PageRank door links te leggen, om de advertentie-inkomsten (of allebei). Aan onderhoud wordt vaak niet meer gedaan.

    Maar zoals gezegd: Startpagina-dochters doen het nog best goed.

  3. Even niet over die Startpagina maar over mijn neef, cineast Dutchy den Hollander: die woont nu in Amsterdam maar in de zeventiger jaren heeft hij tientallen prachtfoto’s (in grofkorrelig zwartwit natuurlijk) van Middelburg e.o. gemaakt.

  4. @ Henk: die cakvijn had ik gisteren even doorgegeven, die andere twee had ik nog niet gezien

    @ Richard. Er bestaan inderdaad zwaar irritante klonen, die op een gegeven moment ook nog eens hoog in de zoeklmachine-resultaten kwamen. Dat is gelukkig veel minder vaak het geval nu!

    @ Frank: Het zijn prachtige foto’s, niet alleen die van Middelburg. Daar ga ik binnenkort nog eens een keertje goed voor zitten. Bedankt voor de tip!

    @ van Es: ik kan het me bijna niet voorstellen, maar leeftijdtechnisch zou het kunnen. Een keertje laten zien aan Deurie?

Reageer