clear

zoeken

search

Brekend Nieuws: een verbouwde woonkamer

26 november 2007


Vandaag staat mijn woonkamer in de regionale krant.

Het gaat weliswaar om mijn tweede woonkamer, maar dat mag de pret niet drukken, het is toch een beetje ‘thuis’.

Café Seventy-Seven. Misschien wel de donkerbruinste pijpenla van de stad. Ik kom er al meer dan 20 jaar. Dat geeft je soms wel het gevoel dat je een oude rups aan het worden bent, maar dat mag de pret niet drukken. Het is er goed.

Er liggen vijf verschillende kranten en vele tijdschriften. De koffie is top. Alleen daarom al ga ik er zo graag zitten. Op het gemakje het nieuws doornemen. Ongevraagd een glaasje water met ijs erbij. Geen muziek uit de top 40 of ander gedrein. Altijd een goede balans tussen heren en dames achter de bar. Geen gezeik.

Ik heb er van 1996 tot 1998 ook nog als barman gewerkt. Dat maakt de band nog iets sterker. Je kent ieder hoekje van de kroeg, je weet hoe alles werkt.
Het was een bijzondere tijd, daar achter de bar. Het opdienen van warme drankjes was niet mijn sterkste kant. Ik moest het meer hebben van muziekjes draaien, biertjes tappen en slap ouwehoeren. De avond. De nacht. Het duister.

En waar de buitenstaander misschien zal denken dat er alleen maar verschillen bestaan, tussen bruin café en bibliotheek, zal ik altijd zeggen dat er verrassend veel overeenkomsten zijn. Als je iets leert achter de bar is het wel om de dialoog aan te gaan met je klanten, of je ze nu leuk vindt of niet. Die vaardigheid komt in moderne bibliotheken ook goed van pas.

Seventy. Als de kroeg je een gruwel is, is die bar het zeker. Als je er van houdt zul je ook van Sev houden.

Maar waarom staan ze nu in de krant? Omdat ze een paar dagen dicht waren. LOL! Dat was wel voor het eerst in 37 jaar trouwens. In die zin was het wel nieuws inderdaad. Aanleiding: de overstap van Heineken naar Jupiler. Jupiler is met een heuse opmars bezig in de Zeeuwse hoofdstad!

En die wilde verhalen? De ‘veranderingen’ waren wel gespreksstof, toegegeven. Vooral de overstap naar een ander biermerk dan toch. Speuren naar het naadje van de kous…
Mooi is dan wel dat de daadwerkelijke overstap binnen vijf minuten vergeten was. Er werd alweer meteen besteld zoals dat ook gaat in de stripalbums van Erik Schreurs: “Pils zeg ik je, stinkbok!”

Toch zitten er ook wat kleine hiaatjes in het het PZC-verhaal. Die mailing is er bijvoorbeeld nooit geweest, zelfs niet via Hyves. Lekker belangrijk: De kroeg Seventy-Seven heeft geen RSS en voor de verandering kan ik nu eens zeggen dat ik daar erg blij mee ben. Het is misschien wel de enige vorm van attendering die ik ter plekke ga halen, in plaats van naar me toe laten komen.

Er zijn gelukkig ook nog dingen die ik niet te veel veranderd hoef te zien. Ook best weer een geruststelling. Toch?

@

De foto is van Lex de Meester.

10 Reacties

 1. Magnek schreef:

  Zie ik daar toch mijn broer zitten, de luie hond 😉

 2. Ik heb uit betrouwbare bron dat hij daar wel vaker zit uit te rusten, zij het wat minder druzig dan een paar jaar geleden 🙂

 3. Juut schreef:

  ‘t Was niet voor het eerst in 37 jaar hoor Edje; een jaartje of 15 geleden waren ze ook een weekje ofzo dicht; toen is o.a. dat leuke rode medaillonbehangetje verdwenen onder die houten platen, en de lampjes die aan de wanden hingen waren ook “ineens” weg…
  Kging toen van ellende tussen de middag maar naar Meccano… waar M gelukkig toen nogal ‘es aan ‘t werk was :-))
  Enne… in de papieren versie van het regionale sufferdje was Bob nog eigenaar, op internet is dat verbeterd in bedrijfsleider… 😉

  XXX

 4. Ha, in de Meccano-tijd. Toen zat ik daar meestal. Dat was mijn eerste echte uitgaanstentje he… Maar dat moet dan minstens 20 jaar geleden zijn want in 1992 was ik net uit dienst en stonden we te gillen op de krukken met Pearl Jam en Nirvana, en meer van dat fraais ^^

  M? =Marco?

 5. Boesje schreef:

  Hé leuke foto van zaterdag Ed……. Je weet wel zaterdag, toen je gewoon een dagje thuis gebleven bent, en ik genoten heb van het uitzicht, zichtbaar op bovenstaande foto.

 6. Voor je 1e woonkamer moet je ook lief blijven he 🙂

 7. Daan schreef:

  In het kader van reacties waar je verder niets aan hebt, ik heb het idee dat Jupiler sowieso aan een opmars bezig is. Ik zie het in Limburg ook steeds meer verschijnen (en dat terwijl ik niet eens bier drink, kun je nagaan). En we hebben natuurlijk die geweldige Jupiler league (ofwel de 1e divisie voetbal).

  Jammer hoor dat het geen Brand Bier geworden is, dan was ik nog wel een keertje langsgekomen 🙂

 8. Brand is ook ok!

  In Middelburg marcheert Jupiler(Inbev) vrolijk verder omdat Heineken achterover heeft geleund volgens mij.

  In een transparante tijd kom je daar ook als grote jongen niet meer mee weg, zo blijkt…

 9. Juut schreef:

  Nee joh Ed, M = Martine! 🙂

 10. Ooooow ja! Dacht ik eindelijk een ouwe verliefdheid te ontwaren, weer mis 🙂

Reageer