clear

zoeken

search

WikiDashboard: nog meer sociale transparantie voor Wikipedia

19 oktober 2007


Na de Wikipedia Scanner, de tool waarmee je identiteit van anonieme Wikipedianen kunt onthullen, is er nu ook het programma WikiDashboard, waarmee je de bewerkpatronen en sociale dynamiek binnen Wikipedia kunt volgen.

WikiDashboard is ontwikkeld binnen het Palo Alto Research Center. De ontwikkelaars onderhouden ook een weblog.

WikiDashboard is minstens zo fascinerend als de Wikipedia Scanner en erg gebruiksvriendelijk. De interface komt direct bovenaan in beeld zodra je een zoekresultaat in beeld krijgt. Er hoeft geen software geïnstalleerd te worden. Het gaat erom dat je zoekt via de URL van de WikiDashboard.

Ik heb een paar zoekacties gedaan en stuitte meteen interessante resultaten. Kijk bijvoorbeeld eens bij het internationale lemma over de Koninklijke Bibliotheek. Als je doorklikt op een van de gebruikers zie je meteen waar de interesses van die gebruiker liggen. Die zijn soms best dubieus.

En elders stuit je opeens op een robot, voorzien van een grote waarschuwingsknop. Ik had geen idee dat Wikipedia daarmee te maken had en al helemaal niet dat er een speciaal beleid voor is.

Het project wil een bijdrage leveren aan de betrouwbaarheid van de online encyclopedie. Ik denk dat ze daar in geslaagd zijn. Ik vind de stellingen op de homepage ook interessant. Waar de een vindt dat de betrouwbaarheid van Wikipedia ter discussie moet worden gesteld omdat iedereen er bijdragen aan kan leveren denkt een ander juist dat dit principe de betrouwbaarheid groter maakt.

Ik ben het inmiddels eens met die ander.

Zie ook de ingang over External Peer Reviews en Wikipedia. Zeker de moeite waard!

@

Reageer