clear

zoeken

search

Wat scholieren vinden van bibliotheken en zoekmachines, een onderzoek van OCLC

03 oktober 2007


Mmmm, wat een fijne dag. Ik ben zo prikkelbaar als de neetjes en heb geen flauw idee waarom. Misschien is het de grauwe miezerlucht, misschien is het een gebrek aan slaap of misschien is het mijn latente ovariële oestrogeensecretie die van zich doet spreken. Wie zal het zeggen?

Feit is wel dat zo’n gemoedstoestand zich ook manifesteert in je kijk op de dingen zoals ze zijn. Ook op bibliotheken. Als het gaat om bibliotheken probeer ik altijd zoveel mogelijk te denken in kansen en mogelijkheden en uit te gaan van de potentie die wèl aanwezig is.

Zo niet vandaag. Er zijn meer mensen die helemaal niks om de bieb geven dan mensen die dat wel doen. Er zijn meer slecht bezochte activiteiten dan evenementen die er toe doen. Het is lang niet meer zo druk als vroeger. In de sector zijn veel mensen werkzaam die het allemaal wel geloven. Dat soort gedachten. En dan vraag je jezelf dus ook af of je er wel toe doet, als je steeds moet uitleggen dat je er toe doet.

Vandaag denk ik dus van niet. Nauwelijks dan toch. Vandaag even geen geen zin in de tactiek der struisvogels. Als je dan ( op Search Engine Watch) ook nog leest over de resultaten van een recent onderzoek van OCLC, zie je dat nog eens moedeloos bevestigd:

Hoe kijken 12-17 jarigen aan tegen bibliothecarissen, t.o.v. zoekmachines?

Ze geven de voorkeur aan het zoeken met Google of Yahoo ten koste van informatiesystemen van hun schoolbibliotheken, op basis van de volgende elemementen: snelheid (90%); gebruiksgemak (84%); gebruiksvriendelijkheid (87%); kosten-baten(71%); en betrouwbaarheid (63%).

Bibliotheken wonnen gelukkig nog wel in het geval van geloofwaardigheid (77%) en precisie (76%).

SEW schrijft vervolgens:

“And, as for those people sitting behind the library desk, here’s your wake-up call. It turns out that over two-thirds (67%) of students believe that librarians performed either the same as or worse than the engines. Even though librarians were valued and considered helpful, they apparently don’t compare to indices and algorithms”

En wat denken wij zelf? Doen wij het beter dan de grote zoekmachines, als het erop aankomt?

Misschien staan er nog wel meer positieve dingen in maar ik heb nog geen tijd om het rapport (PDF) helemaal te lezen.

Nog wel aandacht voor een opmerkelijke passage in de conclusies:

“When asked to give advice, many student respondents suggested increasing
libraries’ open hours, improving the lighting and furniture, hiring friendlier staff and
allowing food and drink in libraries. Their verbatim comments reveal ambivalence to
the physical library not exposed in the data.”

En over de associaties die scholieren maken met de bibliotheek, tenslotte:

Boeken. Een tweede plaats is er niet. Kuch.

“We examined respondents’ perceptions of the library and library information
resources by asking an open-ended question about top-of-mind associations with
libraries and positive and negative associations. Across all regions surveyed,
respondents associate libraries first and foremost with “books.” There is no runnerup.”

Hee wat gek. Ik ben opeens een stuk minder prikkelbaar. Wat kan het toch lekker te zijn om om even iets van je af te schrijven.

Met een lach de miezer in!

@

16 Reacties

 1. Daan schreef:

  Als ik naar mijn eigen studentjes kijk ben ik bang dat ik dat alleen maar kan onderstrepen… Maar weet je wat ze het allerfijnste vinden? Ze zoeken een titel, komen aan de balie vragen of ik weet die staat en dat ik dan meeloop naar de kast en de titel daar uit de kast trek. Dan kost het lekker helemaal geen moeite.

  Kort door de bocht maar dat komt vast omdat ik door jouw postje nu ook een beetje prikkelbaar ben, je wordt bedankt 😉

 2. Haha, sorry.

  Vinden ze inderdaad fijn, dat meelopen. Dat is bij ons dan ook een wet. Altijd doen.

  En laten we eerlijk zijn: het is maar een kleine moeite ook!

  Opgeruimde Ed (het lijkt wel gemoeds-tikkertje :-))

 3. Daan schreef:

  Helemaal gelijk dat het een kleine moeite is, je vergeet alleen dat mijn klanten iets anders anders zijn (lees: benaderd moeten worden) dan die van jou. Studenten worden nl. geachts om zelf dingen op te zoeken, zelf dingen uit te zoeken etc. etc. dus mogen ze het eerst zelf proberen. Ik kan ze tenslotte niet 4 jaar aan
  het handje nemen.

 4. Ook niet als de betreffende student een lieve zoekende adonis is?

  🙂

 5. Daan schreef:

  Hmmm, dat is een gemene vraag 😉

 6. Cupido schreef:

  Zie ik hier iets opbloeien zonder mijn tussenkomst ?

 7. Digitien schreef:

  Wat een leuke weblog, ben ik nieuwsgierig naar de schrijver van een reactie op mijn splinternieuwe Digitien’s weblog, kijk ik in het sikkeneurige gezicht van een struisvogel. Alles verwacht maar dát niet. Mooie professionele weblog trouwens, ik moet nog even oefenen, zie ik. Het eerst ga ik uitzoeken hoe je ondertekent met een naamlink zoals jij deed.

 8. Digitien schreef:

  Heb nog wel meer om te oefenen zie ik in mijn vorige reactie

 9. @ Cupido:

  Niets mooier dan bloesem in de herfst!

  @ Digitien

  Dankjewel voor het compliment. Ik gebruik bij tijd en wijle wel gekke plaatjes inderdaad maar ik vind dat ze altijd wel kleur geven aan een tekst.

  Met vallen en opstaan leer je het meeste. Een van de leukste dingen van bloggen is dat je zo fijn kunt experimenteren met de opmaak, de widgets, enz. Als het je niet meer bevalt vervang je het weer door iets anders.

  Ik zal je(jullie) vorderingen een beetje in de gaten houden via 23 dingen. Erg leuk.

  Succes!

 10. Natalie schreef:

  Ik vond die struisvogel juist enorm geestig!

  En dat terwijl ik toch ook niet in een opperbeste stemming ben gezien mijn studiebezigheden op het moment.

  Nou ja nvrmnd, LB!

 11. zie ik daar een old skool lima bravo?

  ^^

 12. Jan Tweepuntnul schreef:

  Mooie Pino die foto. Jij in de ‘andropauze’? Sodommieters! Wat zit er voor spul in die Zeeuwse mist van jullie? Misschien moet je in zo’n onderzoek ook maar weer de kansen zien. Al het biebvolk aan de ’23 dingen’ en het komt allemaal weer goed:-) Die jongeren zijn ook niet gek. Als er wat te halen valt dan komen ze wel. Maar is dat laatste nou net niet het probleem?

 13. Stiekem nog veel dubieuze industrie, hier in Vlissingen-Oost 🙂

  Dat ‘halen’ is de spijker op z’n kop.

  Missen we nog beleven. Maar dat mag je geloof ik niet meer zeggen…

 14. Jurrien schreef:

  Ik ben nieuwsgierig naar wat zo’n onderzoek in Nederland op zou leveren, maar bij voorbaat al pessimistisch. Dit omdat schooldirecties in de VS schoolmediatheken vaak toch wat serieuzer nemen dan in Nederland.

 15. Is dat zo Jurrien? Ik ben op mijn beurt dan wel weer nieuwsgierig waar je die uitspraak op baseert.

  Ik dacht eigenlijk dat het onderwijs in de VS ietwat achterliep….

 16. Jurrien schreef:

  Over het onderwijs kan ik geen uitspraak doen, maar in schoolbibliotheken wordt over het algemeen met professionele teacher librarians gewerkt. In Nederland zijn de laatste jaren verbeteringen te zien, maar mijn mening werken veel scholen nog met te laag geschoold personeel in de mediatheken. Het is niet uitzonderlijk als moeders die een aantal jaren als vrijwilliger hebben gewerkt ineens een aanstelling krijgen, zonder voor het vak te zijn opgeleid.Ook wordt veel gewerkt met MBO-opgeleid personeel en persoonlijk vind ik dat niet voldoende. Wat schoolmediatheken betreft denk ik eerlijk gezegd dat we hier in Nederland wat achterlopen.

Reageer