clear

zoeken

search

RSS4Lib: experimentele toepassingen voor bibliotheken

21 oktober 2007


Het vermelden waard, de ‘Directory of Experimental Library Tools Sites‘ op RSS4Lib. Soms krijg ik wel eens het gevoel dat ik een beetje te hard ga in het uiten van mijn wens om als bibliotheek meer te experimenteren met de beschikbare digitale middelen van het moment. De verwijzingen op RSS4Lib nemen dat gevoel weer meteen weg.
Het hoeft niet duur of moelijk te zijn: je moet alleen bereid zijn een of meer mensen aan te trekken die dat experimenteren durven te doen. In veel gevallen is er niet eens zoveel technische kennis nodig; je komt vaak al een heel eind met FAQ’s en online instructies.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de experimenten van de bibliotheken van MIT: een beetje spelen met Del.icio.us, je aanwinsten in een blogje zetten, je instructies in videoformaat presenteren en een zoekmodule aanmaken voor een persoonlijke startpagina.

Op PennLabs vind je vergelijkbare tools. Ook The New York Public Library is lekker aan het testen. (die hebben ook een prima nieuwe site overigens)

Dit soort experimenten kosten alleen geld omdat ze ook wat tijd kosten. Medewerkers die er geschikt voor zijn moeten ook wel te vinden zijn. Enthousiasme en nieuwsgierigheid zijn de belangrijkste competenties. Een beetje bijscholing en ruimte doen de rest.

Of is het toch te makkelijk om zo te redeneren? Is de weg toch langer dan menigeen hoopt?
Misschien ook wel, maar ik ben en blijf een groot voorstander van online knutselen. Daar boek je soms verrassende resultaten mee.

@

Foto.

Reageer