clear

zoeken

search

Onderzoek SCP: Grote verschillen in digitale vaardigheden

19 oktober 2007


Verrassend vind ik de uitkomsten niet echt. Interessant dan weer wel. Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft het rapport Achterstand en afstand, digitale vaardigheden van lager opgeleiden, ouderen, allochtonen en inactieven gepubliceerd.

Een voorbeeldconclusie: “Lager opgeleiden hebben niet alleen minder vaardigheden, maar bekwamen zich vooral in vermaakstoepassingen. Hun ict-gebruik is niet alleen minder divers, maar ook minder functioneel. Mensen met lager onderwijs gebruiken de computer gemiddeld voor bijna één toepassing, mensen met een universitaire opleiding voor meer dan drie.”

“Voor bijna één toepassing? Hadden ze bijna een e-mail verstuurd dan? Merkwaardig.

En wat is een toepassing dan in dit onderzoek? Telt internetten als één toepassing? En wat nu als ik daar werk met Google Docs en Videobewerking? Telt dat dan als drie toepassingen?

Ik vind het nogal lage cijfers allemaal.
Er is nog veel werk aan de winkel wat dat betreft. Dat dreig je soms te vergeten, als net-adept.

Zie ook het bericht op Nu.nl.

@

2 Reacties

  1. Dag Edwin, Nederland en Vlaanderen zijn precies samen wakker geschrokken, want ook bij ons is er enkele weken een soortgelijk rapport verschenen : “de digitale kloof in Vlaanderen”. Misschien hebben ze het gewoon overschreven van elkaar 😉
    Zie mijn blogpost : //informatiebeheer.blogspot.com/2007/10/de-digitale-kloof.html
    Jan

  2. Dag Jan,

    Daar lijk het inderdaad wel een beetje op. Bedankt voor de tip in ieder geval. Ik kende dat rapport nog niet!

Reageer