clear

zoeken

search

Livemocha: talen leren in een sociaal netwerk

21 oktober 2007


Een tijdje terug zat ik met een vriendin te bomen over vrijetijdsbesteding. Natuurlijk kwam ook mijn zwak voor het web aan de orde en dat verbaasde haar in hoge mate. ‘Ik weet nooit wat ik op internet moet doen’, legde ze uit. Dat verbaasde mij dan weer. Er is namelijk zo ont-zet-tend veel te doen online, dat is gewoon absurd. Zelfs voor al die mensen die geen informatie (re-) produceren of deelnemen aan sociale netwerken.

Het is een uitdaging om je te verplaatsen in de beleving van mensen die dat helemaal niet zo ervaren. Je zou zelf soms wel willen dat een etmaal 48 uur duurde om alles wat je wilt doen ook te kunnen doen, terwijl een ander moeite heeft om het een uurtje online vol te houden. Ieder z’n ding, laten we het daar maar op houden.

Op de lange lijst van dingen die ik nog wel eens zou willen doen staat ook het leren van Spaans. Een wereldtaal. Een mooie taal.

Het komt er maar niet van.

Via Smart Mobs belandde ik zojuist echter op Livemocha, een site om in gemeenschapsverband vreemde talen te leren. Je doet het voor een groot deel zelf, maar als lid van de ‘community’ stel je jezelf ook beschikbaar als aanspreekpunt voor je moedertaal en andere talen die je onder de knie hebt. In ruil daarvoor kun je ook een beroep doen op leden die andere talen beheersen. Dat is, zoals Marina zegt, inderdaad een sympathiek initiatief.

Ik heb mezelf ook geregistreerd. Voor de basislessen Spaans staat al 50 uur. Oeps. Gelukkig kun je afbreken en doorgaan wanneer je maar wilt. Ik ga eens kijken hoever ik daarmee kom en wacht af of ik ook vragen zal krijgen over Nederlands of Frans.

Meer achtergrondinformatie over Livemocha vind je hier en hier.

Siempre aprendiendo!

@

3 Reacties

  1. Boesje schreef:

    Buenos tardes señor, hou sin embargo

  2. infinidad de satisfacción!

  3. @ Boes: houtturtochmeeop?

    @ Marina: zo is dat maar net (ik kom er later nog op terug in de juiste taal…)

Reageer