clear

zoeken

search

Chronische chaos of digitale desillusie: het web over 8 jaar

14 oktober 2007


Voorspellingen over de toekomst van internet en technologie zijn altijd ‘tricky’ omdat veranderingen soms uit onverwachte hoek kunnen komen en zomaar het medialandschap op z’n kop kunnen zetten. Dat is in het verleden al vaak genoeg gebleken. Voorspellingen zijn echter ook altijd leuk en spannend. Ze maken je een beetje dromerig en doen een beroep op je verbeeldingskracht. Da’s nooit weg.

Zo kon het gebeuren dat ik vanochtend diagonaal door een rapport van ABN AMRO scheurde: ‘Media in beeld, vier scenario’s voor 2015‘ en er vanavond toch nog even naar terugkeerde. In het rapport worden vier mogelijke scenario’s voor de toekomst van internet geschetst:

 1. Digitale desillusie
 2. Chronische chaos
 3. Crossmediale consolidatie
 4. Volledige versnippering

Mij lijkt het scenario van de volledige versnippering het meest waarschijnlijk maar dat baseer ik louter op de dingen die ik nu lees, zie en hoor. Erwin Blom (VPRO) blijkt dat ook te vinden en onderbouwt zijn mening in een apart document (PDF)

Het rapport is goed te behappen en aardig om even door te lezen.

Dat geldt ook voor de lange post ‘Death of the book: Publishers will become interactive media artists‘, op Seobook.com.

De auteur gaat feitelijk in op de genoemde versnippering en legt uit waarom hij denkt boeken steeds minder relevant zullen worden en het bieden van overzichtelijke ingangen naar informatie die desgewenst verder uitgediept kan worden steeds belangrijker. Perfect! Dat is het werk van de informatiespecialist!

“Most people with significant social and/or economic influence have (an equivalent of) attention deficit disorder, caused by an interruption-driven life cluttered with too much content and too little time. People may want to consume relevant bits. Cognitive dissidents. Summaries that let us dive deeper if we want to. Little chunks of information that change how we perceive the world around us. “

Laat ik de woorden ter harte nemen en hier niet verder uitwijden over rapport en blogpost. GeĂ¯nteresseerden kunnen tenslotte zelf doorklikken en een mening vormen đŸ™‚

@

4 Reacties

 1. Toekomstbeeld:

  “De informatiespecialist is dood. Lang leve de informatiespecialist!”

 2. Daan schreef:

  Interessante post, bedankt voor de linkjes. Ik bewaar ze wel voor het weekend, niet erg toch? đŸ™‚

 3. Dat geeft niks hoor. Dat is het alweer bijna.

  Monday i’ve got Friday on my mind ^^

Reageer