clear

zoeken

search

Argusoog punt nl: een kritische bibliotheek online

20 oktober 2007


Onze Taal definieert de uitdrukking ‘Iets met argusogen’ bekijken als ‘iets wantrouwend bekijken’, ‘iets nauwlettend in de gaten houden’.

De uitdrukking is afkomstig uit de Griekse mythologie. OT schrijft:

“In de Griekse mythologie komt een reus voor met honderd ogen over zijn hele lichaam: Argus (in het Grieks: Argos Panoptes; panoptes betekent ‘die alles ziet’).

Toen Hera haar man, de oppergod Zeus, er (terecht) van verdacht een liefdesrelatie met de priesteres Io te hebben, veranderde ze Io in een koe en vroeg ze Argus om Io te bewaken. Ze ging ervan uit dat hem niets zou ontgaan. Op bevel van Zeus probeerde de god Hermes (zijn zoon) de koe te stelen, maar dit plan werd verraden. Toen nam Hermes de gedaante van een herder aan. Het lukte hem Argus in slaap te spelen met heel mooi fluitspel. Hij doodde Argus en bevrijdde Io.

Hera plantte alle ogen van Argus op de staart van haar lievelingsvogel, de pauw. En ze bleef Io-de-koe kwellen met een horzel, die haar overal volgde en haar veel pijn bezorgde. Om aan die pijniging te ontkomen zwierf Io lang over de aarde rond. Zeus smeekte Hera een einde aan Io’s beproeving te maken en uiteindelijk gaf Hera haar in Egypte haar vroegere gedaante terug. Io werd vervolgens moeder van Zeus’ zoon Epaphus, die koning van Egypte werd en Memphis stichtte.”

De Griekse mythologie overtreft die van de bijbel. Prachtige verhalen zijn het!

En waarom Argus hier? Vanwege Argusoog.punt.nl.

Check de bibliotheek, met 350 tegendraadse boeken en artikelen. Je vindt er parels!
Check ook de videotheek, met 44 interessante video’s, waaronder de indrukwekkende film Zeitgeist, die ik afgelopen zondag keek.

Over mythologie gesproken…

GLHF!

@

Via Grenswetenschap.

4 Reacties

  1. Patrick schreef:

    Lijkt me interessant om me is meer in te verdiepen

  2. Anoniem schreef:

    Mooie site. Staan prachtige artikelen en interessante standpunten op. Voor alles wat geestelijk gestorven is en tot leven gewekt dient te worden…

  3. Dat heb je mooi omschreven zo 🙂

Reageer