clear

zoeken

search

Aandacht voor Boekbalie.nl

28 oktober 2007


Collectievorming maakt eigenlijk geen deel meer uit van mijn functie van de Zeeuwse Bibliotheek. Op papier ben ik nog verantwoordelijk voor de aanschaf van de games maar aangezien het aanbod daarvan volkomen verschraald is mag dat geen naam meer hebben.

Een paar jaar lang was ik medeverantwoordelijk voor de collectievorming binnen de rubrieken Taal- en Letterkunde en Informatica. Het ging daarbij om de aanschaf voor de Openbare Bibliotheek-functie van de ZB (de collectionering voor de Wetenschappelijke Bibliotheek-functie is de verantwoording van de sectie vakreferenten)

Het selectieproces was niet al te complex omdat die voor het overgrote deel gebaseerd was op de zogenaamde aanschafinformaties van NBD/Biblion. Slechts in uitzonderingsgevallen (vervanging, verzoeken tot aanschaf en hiaten) maakte ik gebruik van alternatieve kanalen om nieuwe titels te bestellen; dat beperkte zich voornamelijk tot Bol, Amazon en Bookfinder.com.

Nu heeft Frits de Jong op Livre een interessant artikel geschreven over Boekbalie.nl. Die website kende ik wel maar omdat er dus maar zelden aanleiding is om op zoek te gaan naar (de leverbaarheid) van nieuwe titels had ik het bestaan van de site min of meer verdrongen uit mijn geheugen. Dat is jammer, besef ik nu. Boekbalie is een handige site namelijk. De zoekfunctie is niet echt intuïtief maar went snel en qua lay-out en content mag de site er ook best zijn.

Voor de mensen die Boekbalie nog niet kenden:

“De Vereniging voor Openbare Bibliotheken en de NBb (Nederlandse Boekverkopersbond) hebben in 2001 de Stichting Boekportaal opgericht teneinde te komen tot een boekenportaalsite voor consumenten: Boekbalie. Het hart van Boekbalie wordt gevormd door een uitgebreide titeldatabase met alle beschikbare titels in Nederland. Die titeldatabase wordt gevoed door het titelbestand van de NBD (Nederlandse Bibliotheek Dienst) en het titelbestand van CB (Centraal Boekhuis).”

Op Livre lees ik dat Boekbalie nog niet veel gebruikt wordt. Misschien draagt deze post bij aan iets meer bekendheid, you never can tell. Het is een poging waard in ieder geval.

En terwijl ik dat schrijf besef ik dat ik eigenlijk ook nooit kijk op Literatuurplein, Boekblad of Boekweb.

Misschien is het aanbod wel te versnipperd. Misschien ben ik wel te druk met het bijhouden van de ontwikkelingen op het web. Maar opmerkelijk is het toch wel. Of ligt het niet aan mij en kijken collega’s ook niet veel op de genoemde sites?

@

5 Reacties

  1. Ramon schreef:

    En toch op Boekennieuws.com kijken he? Ik ben trots.

  2. Hoi Ramon,

    Ben jij daar de beheerder van dan? Op Boekennieuws kijk ik inderdaad regelmatig. Die zit in mijn tabblad ‘boeken’, in Netvibes. En alles wat ik vrijwillig in Netvibes plaatste heeft mijn aandacht sowieso 🙂

  3. Daan schreef:

    Ow, deze kende ik ook nog niet! Ik laat me voor mijn eigen vakgebied veelal verrassen door internet (oa deze blog, ja ja) net als voor de kennisdomeinen waar ik verantwoordelijk voor ben (pabo, pedagogiek en personeel & arbeid) alhoewel ik me daar ook veel laat leiden door vakbladen. Daar staan nog verbazingwekkend veel titels in die ik blijkbaar via internet gemist heb.

    Maar evengoed, bedankt voor de tip.

  4. Vakbladen zijn een onderschat medium als het gaat om attendering. Ik vind het zelf ook heerlijk om een blad te lezen dat mij interesseert om dan als klap op de vuurpijl een aantal goede leestips te krijgen.

  5. ramon schreef:

    @ edwin: inderdaad

Reageer