clear

zoeken

search

U bent de winnaar van de Big Brother Awards 2007

22 september 2007


Hoewel Bits of Freedom niet meer actief is werden ook dit jaar de Big Brother Awards toegekend en hoewel niet origineel is de keuze van de jury wel gerechtvaardigd:

“De Big Brother Award 2007 in de categorie Personen is toegekend aan U. De Nederlandse burger is volgens de jury namelijk de grootste bedreiging voor de privacy. Door een onverschillige houding – ‘Ik heb toch niks te verbergen’ – en desinteresse in wie er allemaal met zijn persoonsgegevens aan de haal gaat, is de burger zelf mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van privacy in Nederland. Waar Time vorig jaar ‘You’ nog lof toezwaaide als persoon van het jaar, waarschuwt de BBA-jury met deze prijs U voor het gemak waarmee U de vergaande inbreuken op de privacy voor lief neemt.”

Een mooi moment om je eigen opvattingen over privacy nog eens onder de loep te nemen: hoe onverschillig ben jij? Of, zoals je in het verslag op Webwereld kunt lezen:

“Er komt een moment”, zo waarschuwde Alberdingk Thijm, “dat u de vraag krijgt wat u deed toen de privacy werd ondermijnd.”

@

4 Reacties

  1. Henk schreef:

    Ik ben ook erg onverschillig (zeg maar gewoon naïef) wat dat betreft. Ik schrik wel eens als ik een bericht lees. En toen ik bij The Bourne Ultimatum zag wat zo’n CIA allemaal kan doen kreeg ik even de kriebels. Maar daarna is het weer business als usual.

  2. soms moet je ook wel…anders word je helemaal gek…

  3. robert schreef:

    De column van het jurylid Christiaan Alberdingk Thijm op NU.nl is ook raak! Reden te meer om met meer fake e-mailadressen te werken. Zo lang het nog kan 🙂

    En geen gegevens van burgers in de VS opvoeren want anders krijgen ze problemen met het Selective Service System (er zijn een aantal malen jongetjes in de VS opgepakt omdat ze bij hun Yahoo-account hadden opgegeven 18 te zijn, in plaats van hun werkelijke leeftijd (13 ofzo). Het gevolg was dat het Selective Service System, het departement dat alle mannen in de VS registreert voor een eventuele dienstplicht, ze aanmerkte als iemand die willens en wetens zich onttrekt van de registratie voor de dienstplicht. En dat is strafbaar… Door die aanhoudingen kwam tevens aan het ligt dat het Selective Service System ieder jaar duizenden databestanden koopt van middelbare scholen, sportclubs, providers, etc. om eventuele uitvallers uit het systeem op te pikken.

  4. Hey Robbie,

    Bedankt voor de link.

    Het is zorgwekkend. Misschien toch ook maar wat meer met proxy’s etc gaan werken. Maar ja, wie zegt dat die niet het eigendom zijn van de inlichtingendiensten? Mooie lok-ware heb je dan…

Reageer