clear

zoeken

search

Picnic 07: het Metaverse, Roze Poedels en een gastbijdrage van Jan

27 september 2007


De middag raast voort. Tijdens de lunch in de persruimte kwam ik eindelijk Jan tegen. En Geert van Dok. De vereniging van het handjevol bibliotheekmedewerkers die je hier op het terrein aantreft. We zijn zwaar ondervertegenwoordigd namelijk :-/
Maar goed. Wij zijn er wel dus laten we ons daar op focussen. In de afgelopen uren hebben we genoeg interessante dingen gezien. In de open lucht werd er gespeeld op de Wii, op een megascherm. Na een bakje koffie bezochten we twee presentaties over virtuele werelden en het Metaverse in een hal waar ik nog niet eerder was geweest: Wester Union. Een gave ruimte, erg industrieel. Het rook er zelfs nog naar olie…

David Burden ging in op het Metaverse. Zijn verhaal bevatte niet echt veel nieuws, omdat wij de bijbehorende Roadmap al kenden, maar interessant was het wel. Een kijkje in de nabije toekomst.

Onderweg naar Stefan Sagmeister liepen we de tent in waar Naked Poodle werd gehouden. Krankzinnige taferelen. In een boksring waren 4 jonge duo’s een soort creatieve wedstrijd aan het doen op de pc. De een had een masker op als in American Wrestling, de ander was getooid met lange dread. Surrealistisch. Iedereen lurkte lustig aan flessen Heineken. Ik geloof dat de presentator al dronken was…

Nu ga ik even luisteren naar het verhaal over ‘Being alive on the network’. Ik geef het woord aan Jan.

Een gezamenlijke blogpost, dat leek ons wel een keer leuk!

Kom er maar in Jan:

Gastbloggen is voor mij geheel nieuw. Heel apart. Voelt alsof je iemand anders kleren aan hebt. Waar we in Haarlem nog zitten te bakkelijen over het opwaarderen van een 1MB dataverbinding met de filialen naar 10 of liefst 100 MB zit ik nu te luisteren en kijken naar een presentatie van Laurin Herr over Cinegrid een internationaal project dat zich bezighoudt met onderzoek naar Highdefenition beeldmateriaal verzenden via Highspeed glasvezelkabel. Hier gaat het niet over MB’s. Hier gaat het over Gigs.

Tja en dan PICNIC. Het Westergasfabriekterrein is een geweldige lokatie. 100 % authentieke beleving. Mooi park, prachtige gebouwen, aardige mensen, relaxte sfeer, interessante ontmoetingen. Naast me twee mooie dames uit Singapore waar ik snel kaartjes mee uitwissel, ik krijg de trailer van hun nieuwste film te zien (over gay-problematiek in Singapore) en krijg promotiemateriaal mee. Ik beloof ze dat ik de foto die ik van ze maak op m’n blog publiceer. Zo creeer ik weer wat foreign traffic op m’n blog:-)

Edwin miste vanochtend in de Conferentie de presentatie ‘ Future Technology Trends’. Dat ging bijvoorbeeld over nieuwe grafisch georienteerde zoekmachines . Er kwam een heuse hacker (Pablo) aan het woord die op een speelse manier kon aantonen dat de beveiliging van bedrijven, websites, auto’s, voicemailsystemen, vrij eenvoudig gehackt kan worden. Terplekke hackte hij de website van PICNIC 2007 en de voicemail van een bekende amerikaan. Onthullend! Ik heb nooit stilgestaan bij de belangrijke functie van hacken. Hackers halen dingen uit elkaar, kijken hoe het werkt en zetten het net ff anders en soms met toegevoegde functionaliteit weer in elkaar. Onmisbaar in een vernieuwingsproces. Kortom meer hackers in de bibliotheekwereld please!

De wat mij betreft meest onthullende presentatie kwam van een Indier Dr. Sugata Mitra die onderzoek heeft gedaan naar manieren van zelforganiserende leeromgevingen. Zijn onderzoek heet ‘ A Hole in the Wall’ . Hij heeft op de meest afgelegen plaatsen in India buiten computers neergezet, letterlijk achter een gat in de muur en ging vervolgens kijken wat er gebeurde. Het bleek dat er vooral kinderen op af kwamen die in de kortst mogelijke tijd zichzelf leerden om met de computer om te gaan, de Engelse taal te leren en zelfs zich moeilijke biotechnologische betrippen in het Engels eigen konden maken. Na 8 minuten weten kinderen hoe ze de muis moeten gebruiken en navigeren over het scherm. Na twee uur kunnen ze browsen op het internet. Na twee maanden begrijpen ze een grote hoeveelheid Engelstalige begrippen. Het is gebleken dat met slechts 1 computer 300 kinderen in een dorp deze vaardigheden kunnen aanleren. En net zo opzienbarend is het dat alle kinderen ongeacht hun afkomst of locatie precies dezelfde vaardigheden in dezelfde snelheid aanleren. Voor mijn gevoel zet dit onderzoek het hele bekende concept van leren volstrekt op z’n kop.

Vanmiddag zitten we in de hoofdhal bij allerlei presentaties over graphic design. Wat Stefan Sagmeister me duidelijk maakt is dat er grote overeenkomsten zijn tussen kunstenaars en hackers. Ook kunstenaars halen dingen uit elkaar (in zijn geval teksten) en zet ze op een grafische manier weer in elkaar op vaak heel vervreemdende plaatsen. Ik snap er weinig van maar vind het prachtig.

Edwin krijgt afkickverschijnselen dus het wordt weer tijd om de buitenlucht op de zoeken.
Het was me een genoegen hier bij ‘ ZBDigitaal op locatie’ .

9 Reacties

 1. robert schreef:

  Whoehoe! Dat gastbloggen staat best leuk. Jullie lijken een soort van embedded biebloggers die met de grote meute op campagne zijn waarbij de ene bieblogger de andere terzijde staat in de razende stroom van gebeurtenissen. *loopt nu een beetje over van enthousiasme, maar het is dus niet sarcastisch bedoeld. Ik vind het nog steeds erg leuke verslagen : ) *

 2. Cheers Roberto, sluit volgende keer maar aan, dan hebben we dat ook een keer rond 🙂

  Maar inderdaad leuk om te doen. We zijn al te oud om echt te luisteren als we zitten te schrijven. Dan combineert dit mooi.

  En als je dan ook nog een beetje hetzelfde tegen zaken aankijkt scheelt dat ook. Maar wacht. Er wachten weer drie matties die ooit naar Mokum verhuisden hier in het cafe om de hoek.

  De werkdruk is hier groter dan thuis ^^

  Laters!

 3. Wow!ter schreef:

  Mooie post. Of jullie embedded biebloggers zijn kan ik niet bekijken. Naar mijn mening wel de top. Trouwens morgen minstens twee biebbloggers meer aanwezig.

  greetz
  Wouter

 4. Bedankt Wouter! Ik ben benieuwd wie er komen dan. Jaap en?

  Maar ik zie dat er ook nog een mail is van je. Ik ga loeren 🙂

 5. Jan Tweepuntnul schreef:

  Te veel eer voor een stukkiesschijver als ik. Volgend jaar ga ik drie dagen!

 6. Dat is een goed signaal 🙂

 7. Hoi Jan,

  Ik lees het stukje dat we schreven nu eigenlijk pas echt en ik bedenk me dat het wel heel leuk werkte op deze manier.

  Het zijn dit soort dingen die het allemaal zo leuk maken.

  Zoals je al zei tijdens het eten: geef door die Roos 🙂

 8. Jan Tweepuntnul schreef:

  Inderdaad! Alle punten eens:-)
  Heb jij voldoende PICNIC-info om er iets voor de wereld van dode boom van te maken? Is misschien ook leuk om gezamelijk te doen?

 9. Dat moet wel lukken Jan. Lijkt me leuk om algemene indrukken te vertalen naar de bibliotheekwereld. Houd me maar op de hoogte!

  Edwin

Reageer