clear

zoeken

search

Nieuwe optie Google Books: de boekenplankweergave

30 september 2007


De mensen van Google Books hebben vorige week een nieuwe weergave-optie toegevoegd aan de boekenzoekmachine: de omslagweergave.

Het is geen wereldschokkende toevoeging maar wel een belangrijke, omdat Google hiermee onderkent dat het visuele aspect belangrijk is voor mensen die niet echt gericht op zoek zijn naar informatie maar het aanbod gewoon een beetje willen verkennen. Shelfari en Library Thing deden het al, Google nu dus ook.

In bibliotheken is de belangstelling voor boeken (vooral aanwinsten) die frontaal gepresenteerd worden ook altijd het grootst. Gemak dient de mens. In catalogi worden titelbeschrijvingen steeds vaker verrijkt met afbeeldingen van omslagen. Dat wij ook uitbreiden met een boekenplankweergave lijkt me een logische stap.

Meer informatie op Google OS en Inside Google Book Search.

@

2 Reacties

  1. Jeroen Bosman schreef:

    Ha Edwin,

    deze omslagweergave was er ietwat verborgen eigenlijk al lang, maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat er wat gebeurd is waardoor dit meer opvalt: de invoering van de browseingang. Google Books heeft nu populaire onderwerpen op de ingangspagina gezet vanwaar uit je kunt gaan verkennen. Google stapt zo een keertje van zijn zoekdogma af.
    Overigens is dit alleen ingevoerd in de Engels-Amerikaanse versie met Engels als interfacetaal. Je krijgt het ook te zien als je google.nl gebruikt met de Engelse interface, omdat je dan naar google.com wordt omgeleid. Verder verandert de gepresenteerde selectie bij elke refresh. Wel interessant vind ik de indeling van de vaste drie gepresenteerde categorieën: “interesting” (whatever that may be), “classics” en “highly cited”. Vooral dat laatste vind ik aardig omdat we citatieinformatie bij boeken niet vaak zien.

  2. Hoi Jeroen!

    Bedankt voor je aanvulling.

    Ik mistte al wat zaken die ik zag in de screendumps op de genoemde blogs. Ik nam niet de tijd om de Engelstalige variant op te snorren.

    Google blijft lekker sleutelen. Ik vind het vooral mooi om te zien dat ze dat gewoon live doen en, indien nodig, ook weer terugdraaien.

    Dat lijkt me fijn werken!

Reageer