clear

zoeken

search

Boeken aan flarden: de verknipte kunst van Brian Dettmer

08 september 2007


Zoals ik van de week al schreef ben ik in veel opzichten een cultuurbarbaar. Dat zal de reden ook wel zijn waarom veel kunst die in mijn nabije omgeving wordt tentoongesteld me doet gapen.

Sommige mensen zeggen dat je kunst moet leren waarderen, net als een glas goede whisky. Daar geloof ik niet in. Je vindt kunst mooi of niet. Natuurlijk ontwikkel je, gedurende je leven een bepaalde smaak, maar daar is wat mij betreft altijd een rode draad in te herkennen.

Lekker belangrijk allemaal. Wat ik wil zeggen is dat ik de kunst van Brian Dettmer wel te gek vind, en uitermate geschikt voor exposities in bibliotheken. Waarom? Omdat het zo lekker controversieel is. Dettmer snijdt namelijk boeken aan flarden. En daar hebben we een gloeiende hekel aan in de bibliotheekwereld. Van boeken blijf je gewoon af!(valt het toch nog mee met mijn barbarisme ^^)

Maar voor Dettmer moet toch echt een uitzondering worden gemaakt. De scalpel zij hem vergeven. Kijk maar eens op Flickr, de Haydeé Rovirosa Gallery en bij Dennis Matthews.

Dit soort kunst maakt tenminste tongen los, en houdt de ogen wijdopen. Prachtig!

Bekijk ook vooral dit mooie artikel (PDF) uit de Chicago Reader.

“Some books are undeservedly forgotten; none are undeservedly remembered.”

-W.H.Auden-

@

Reageer