clear

zoeken

search

Allez! Waar blijft de aggregator voor sociale netwerken nou?

19 september 2007


In het nieuwe bibliotheekblad (nr. 18) staat een bijdrage van mij over het platform Ning. Ik schreef dat artikel een maand geleden en inmiddels is het aantal van 290 leden ook alweer achterhaald: het zijn er inmiddels 344. Dat komt natuurlijk ook door het artikel in Informatie Professional en het artikel in het vorige nummer van Bibliotheekblad, van Jan Klerk. Ik had er geen weet van dat Jan dit onderwerp ook zou kiezen. Gelukkig was zijn invalshoek weer net een beetje anders dan de mijne. Het kan immers makkelijk gebeuren dat alle aandacht de mensen tegen gaat staan en zij bij voorbaat al hun buik vol hebben van het platform.

Voorlopig lijkt het er echter op dat er nog steeds rek in het geheel zit. Ik constateer bovendien met plezier dat de leden steeds actiever worden. Dat maakt het wel wat lastiger om allemaal goed bij te houden.

Een groot deel van de wijzingen in de diverse netwerken komt weliswaar binnen via RSS en e-mail maar het wordt wel steeds meer. Erwin Blom verzuchtte dat laatst ook en vestigde zijn hoop op integratie (aggregatie) van al die netwerken in de vorm van een toepassing met de naam Plaxo. Als ik het echter goed zie dekt Plaxo veel netwerken nog niet af, en op een semi-functionele toepassing zit ik niet te wachten. Daar heb ik op het werk al genoeg mee te maken.

Maar het wordt inderdaad wat veel.

Linkedin is nog vrij overzichtelijk: dat netwerk fungeert vooral als verzamelsysteem van visitekaartjes. Daar heb ik nu 36 ‘connecties’ en dat is het wel; voor de rest is het een vrij statistisch geheel en dat is wel zo prettig. Linkedin is vooral handig als je contacten wilt benaderen voor werkgerelateerde zaken.

Ning. Ik ben aangesloten bij zestien netwerken maar alleen aan Bibliotheek 2.0 neem ik echt actief deel. Bij de overige ben ik vrij passief. In sommige gevallen moet je ‘een sociaal netwerk’ ook meer zien als vervanging van een website, zoals de Ning die ik aanmaakte voor mijn makker die een kroeg heeft.

Hyves. For the fun of it. 190 contacten daar en dat is een ware mengelmoes. Echte vriendjes en vriendinnetjes, vage kennissen uit de kroeg, collega’s van het werk, noem maar op. Op Hyves ben ik redelijk actief. Daar gaat het vooral om humor, het lokale gebeuren, enz. Hyves heeft veel geinige features.

Daarnaast beheer ik nog heel wat mail-accounts en sta ingeschreven op vele andere sites, vaak zonder het nog echt te weten. Veel van die accounts leiden een slapend bestaan. Chatten doe ik slechts zelden, alleen met contacten die ook in Gmail zitten zo nu en dan.

Hoe het ook zij, het is nog goed bij te houden allemaal maar het gaat richting grens, dat moge duidelijk zijn. Het wordt echt tijd dat er een goede aggregator komt die ook voorziet in Nederlandse netwerken, mail-accounts, enz. Mijn verwachting is namelijk wel dat het ‘sociale geweld’ alleen nog maar zal toenemen.

Ondertussen merk je wel dat meer en meer mensen het online netwerken beginnen op te pakken. Dat vind ik toch leuk om te zien. Je kunt er namelijk echt je voordeel mee doen. En lol aan beleven. Het is nu zo makkelijk om mensen te benaderen, of om zelf benaderd te worden. Of om op de hoogte te blijven zonder ergens bij te zijn. Ik kan het niet genoeg benadrukken.

Ik ben blij met de ontwikkelingen en hoop dat zo te houden. Daarom hoop ik echt dat slimme programmeurs er dit jaar nog in zullen slagen met een goed werkende verzamelsite op de proppen te komen. Misschien zou ik er zelfs wel een kleine vergoeding voor over hebben.

En dat zeg ik toch niet zo snel 🙂

@

8 Reacties

 1. Anoniem schreef:

  Hoi Edwin

  Klopt 344 of moet dit 444 zijn ???

  gr
  Kees

 2. Jan Tweepuntnul schreef:

  347:-)
  Verder heb ik ook dringend behoefte aan zo’n aggregator. Soort van ‘nedvibes social universum’ ofzoiets.
  Ik krijg gelukkig naast de feeds ook mail over de meeste mutaties op sociale netwerken. Zo kan ik het net bijbenen. Maar je bent voortdurend aan het schakelen tussen tabs, vensters etc. Gekkenwerk. Maar wel leuk.

 3. Hoi Kees,

  het was een tikfoutje inderdaad,maar dan bij het cijfer 290, daar had ik per ongeluk 390 van gemaakt.
  Iets met vaders, wensen en gedachten waarschijnlijk 🙂

  @Jan: veel schakelwerk inderdaad. Het kan haast niet anders dan dat iemand binnenkort in deze softwareleemte duikt. Er is echt behoefte aan inderdaad!

 4. Boesje schreef:

  Wat een geluk dan dat ik je gisteren aantrof aan een pitoresk tafeltje waar je zat te genieten van een goud-gele rakker in flesverpakking. 😉

 5. Liek Schoeren schreef:

  Ik heb er ook moeite mee dat er zoveel mogelijkheden zijn. Maar denk bij eld nieuw netwerken weer iets anders te vinden, al heb ik het nog beperkt weten te houden.
  Ongeveer hetzelfde probleem ziek ik bij social bookmarking waar er ook ondertussen veel van zijn, en uit puur overschot houd ik het tegenwoordig alleen bij Del.icio.us, maar ben weer bang om anderen te missen.
  In het geval van social bookmarks lijkt mij de macht van het grote getal belangrijk wil je interessante artikelen vinden. Of zijn er ondertussen gespecialiseerde bookmarkssites voor techneuten, bibliothecarissen enzovoorts?

 6. @ Boes: da’s sociaal van het betere kaliber he 🙂

  @ Liek:

  op bookmarkinggebied is dat nog wat mager idd. Maar missen doen we sowieso een hoop, daar ontkomt geen mens aan vrees ik…

 7. Zie Mashable’s 20 Ways To Aggregate Your Social Networking Profiles:
  //mashable.com/2007/07/17/social-network-aggregators/

 8. Dank je Paul,

  Ik zal er van het weekend eens iets beter naar kijken maar ik kan me bijna niet voorstellen dat er eentje bij zit die ook ning en Hyves meepakt, met alle feautures.

  maar ik ga het zeker even proberen.

  Edwin

Reageer