clear

zoeken

search

Witheet: het betere jatwerk opgespoord op ‘de vrienden van Matt’

24 augustus 2007

Nou moet het toch niet veel gekker worden!

Van de week stuurde iemand mij via Hyves dit bericht:

“Hey Ed, moest ff aan je denken, een vriend van mij, meer een kennis schrijft ook veel en op de volgende website, misschien leuk om daar wat ideetjes op te doen voor je… www.witheet.com wou ik ff delen met je”

Ik antwoordde dat ik wel eens van de site had gehoord maar vond nog niet de tijd om ‘m te bekijken.

Nu kwam er vandaag opeens een link binnen via de site ‘Stichting de vrienden van Matt‘ en ik kon mijn ogen niet geloven:

Lees de post Onthul de identiteit van anonieme Wikipedianen met de Wikipediascanner, van 10 dagen geleden nog eens. Lees vervolgens deze post op het genoemde Witheet.

Er staat nog wel bij ‘ingezonden’ maar daar blijft het bij. De tekst is zonder verdere vermelding of verwijzing overgenomen, en dat terwijl ik toch een mooie cc-licentie heb op dit blog (rechts in de sidebar).

Nu gebruik ik zelf ook vaak beelden van derden, zonder vermelding, maar dat doe ik alleen als het eigenlijk niet mag, als iemand een cc-licentie heeft zal ik er altijd naar verwijzen. Voor alle andere gevallen geldt dat ik het doe totdat iemand mij sommeert een afbeelding te verwijderen: dan doe ik dat meteen. Tot op heden is dat echter nog niet voorgekomen. Maar hoe het ook zij: ik ben een groot voorstander van hergebruik van tekst en beeld en mensen mogen pakken wat ze pakken kunnen hier. Als ze dat maar even vermelden.

Ik vermoed dat ik hier weinig tegen kan doen. En als ik dat wel kan heb ik daar geen zin in. Ik verdien er immers geen cent aan en er is dus ook geen sprake van inkomstenderving ofzo. Ik vind het echter wel fascinerend omdat het voor mij een eerste confrontatie is met dit fenomeen. (afgezien van het stuiten op een splog, een paar maanden geleden) Het stemt je, op een andere manier, toch weer even tot nadenken over copyright en plagiaat.

@

Update 28-08: Van Es wees me er gisteren op dat Witheet mijn naam inmiddels wรจl vermeldt, onder het artikel. De aandacht op ‘de vrienden’ heeft schijnbaar toch gevolgen gehad.

6 Reacties

 1. Michel schreef:

  Het is goedkoop jatwerk en daarmee laat Witheet wel weer de kwaliteit zien van hun weblog. Maar goed, er bloggen ook criminelen dus zo verwonderlijk is het ook weer niet dat er gejat wordt en geld verdiend over de rug van anderen ๐Ÿ˜‰

  Helaas kan je er weinig anders aan doen dan vriendelijk verzoeken of ze in ieder geval een link plaatsen en er zelf over bloggen.

 2. Hoi Michel,

  Ik laat het maar bij deze posting.

  Uiteindelijk valt iedereen die niet authentiek is wel door de digitale mand ๐Ÿ™‚

 3. Anoniem schreef:

  Dat je hierbij laat. Ik zou niet graag geassocieerd worden met een dergelijke site. Jatten of zonder bronvermelding iets plaatsen… liever niet hier!

  Moqub

 4. @ Janna: Ik zag op de site ‘de vrienden’ dat het inderdaad allemaal nog wel wat verder gaat dan plagiaat…

  @ Moqub: wat zou jij ondernemen dan?

 5. Liesbeth schreef:

  ik zou een heel boos mailtje schrijven en de tekst ervan hier plaatsen, net als de reactie (als die al komt)

  M.

 6. Het is al aangepast inmiddels ๐Ÿ™‚

Reageer