clear

zoeken

search

VPRO zoekt bijdragen voor Mak’s In Europa

13 augustus 2007


Ooit begon ik in een Mak maar na een paar hoofdstukken gaf ik het op omdat het verhaal me maar niet wilde ‘pakken’. Misschien moet ik het nog eens proberen, ooit.

Dat neemt niet weg dat ik het initiatief van Mak en de VPRO mooi vind: de lezer kan bijdragen aan de nog te verschijnen televisiereeks ‘In Europa’. De VPRO schrijft:

“Geert Mak’s geschiedenis van ons continent gaat niet alleen over staatshoofden en generaals maar ook over gewone mannen en vrouwen. Daarom zoekt de redactie van In Europa door naar de verhalen die nog niet verteld zijn: persoonlijke belevingen, familieverhalen en achtergebleven overleveringen. De vorm is geheel aan u: een tekst, foto of zelfs film, alles mag maar hou het wel enigszins beknopt!”

Een prachtig voorbeeld van de deelnemerscultuur die het huidige web gestalte geeft. De VPRO is erg goed bezig op dat gebied!

Via Marketingfacts.

@

6 Reacties

  1. Irene schreef:

    Boeiend!
    Ik ken de documentairemaker bij de VPRO die al enige tijd bezig is met het maken van deze serie.
    Ik ben benieuwd hoe de stukken van inzenders aangesloten worden op zijn onderdelen. Worden het kleine bijdragen? Of wordt de documentaire van de VPRO een omlijsting?
    Ik ben benieuwd naar de serie.

  2. Hoi Irene,

    Jouw naam zie ik voor het eerst.

    Ik heb geen idee hoe de VPRO dit gaat invullen, maar het is een mooi initiatief inderdaad!

    Ben jij wel een liefhebber van Geert Mak?

  3. Irene schreef:

    Ja, eerste keer. Maar ik lees al een tijdje je blog. Ben ook een collega van Robert. Kleine wereld 🙂
    Ben wel een liefhebber. Maar ik ben ook historicus (en ik woon in Amsterdam) dus een aantal van zijn boeken spreken mij zowiezo aan.

  4. Dat is zeker een kleine wereld!
    Maar als historicus doe je dan niet veel met je vakgebied op dit moment, of wel?

    Tzt zal ik Geert nog eens een kans geven. Het probleem bij de bieb is dat ik zo vaak aanwinsten zie liggen die ik niet kan weerstaan. Er zwerven hier altijd boeken die nog gelezen moeten worden:-)

  5. Anoniem schreef:

    Geert Mak heeft zijn huiswerk niet goed gedaan!! Het boek In Europa klopt niet!!

    Ik heb het prachtig geschreven boek “In Europa” gelezen, tot aan het hoofdstuk over Istanbul. Door toeval weet ik iets meer af van de Turkse geschiedenis dan de gemiddelde kijker/lezer. In dit hoofdstuk valt voor mij Geert Mak door de mand, als iemand die zijn huiswerk niet heeft gedaan. Ataturk wordt als een “dictator” neergezet, terwijl juist deze man een nieuw Turkije heeft opgebouwd, compleet met vrouwenrechten, rechtsbestel en parlemanet, waarbij vooral West-Europa als voorbeeld is genomen. Voor Ataturk en het moderne Turkije was West-Europa altijd een lichtend voorbeeld voor dit Oost-Europees land. Een dankbaar onderwerp om in een boek als “In Europa” eens flink op in te gaan. Verder slaat Geert mak de plank volledig mis door het militaire ingrijpen in 1980, als een militaire coupe tegen de ultra-islamisering te beschrijven. In feite was het ingrijpen beldoeld om het moorden tussen linkse en rechtse groepen te stoppen. Interessant zijn de kranten die een paar dagen voor het ingrijpen de militairen verzochten om iets te doen tegen een schemerende semi-burgeroorlog. Tot slot maakt Mak zich wel erg makkelijk af van de massamoord op de Armeniers. Met een simple check op Wikipedia had Mak kunnen zien, dat de zaak een stuk genuanceerder ligt dan een “genocide met 1,5 miljoen” slachtoffers. Geert Mak laat zien dat hij zijn huiswerk niet heeft gedaan en onderwerpen ongenuanceerd behandeld. Voor mij niet diegene die over Europa zou moeten verhalen.

  6. Bedankt voor de aanvullingen Ano. Het maakt me nog nieuwsgieriger.

    Mak krijgt wel vaker het verwijt dat hij dilettant is. Ik ben benieuwd.

    …als dilettant!

Reageer