clear

zoeken

search

Social bookmarking: eKudos en Watvindenwijover

11 augustus 2007


Social bookmarking wordt vaak in een adem genoemd met bekende internationale websites als Del.icio.us en Digg. Die eerste gebruik ik dagelijks maar dat is eigenlijk vooral uit gewoonte: lange tijd had ik namelijk geen goed back-up-systeem voor dit blog. Daarom gebruikte ik Del.icio.us. Sinds ik Blogbackuponline gebruik is dat eigenlijk niet meer nodig maar omdat het met een bookmarklet een kleine moeite is houd ik het stug vol. Macht der gewoonte denk ik.

Aan browsen of zoeken binnen die sites kom ik echter nooit toe. Dat gebeurt eigenlijk alleen als ik niet genoeg heb aan de vele feeds in Netvibes: zelden dus. En als ik het al doe gebruik ik daar liever de verzamelsite Popurls voor.

Vanzelfsprekend zijn er ook Nederlandse bookmarkingsites. Ik vermoed dat Watvindenwijover en eKudos daar de bekendste van zijn. Eerstgenoemde gebruikte ik al langere tijd, zij het mondjesmaat. Zo nu en dan plaats ik daar eens een post van zbdigitaal, ook al met behulp van een bookmarklet, maar ook hier geldt dat ik slechts zelden blader door de vele bijdragen die er te vinden zijn.

eKudos bestaat ook al langere tijd maar die site bezoek ik pas sinds twee weken. En het is gek, maar ik betrap mezelf erop dat ik er bijna dagelijks een kijkje neem. Ik denk dat dat komt door het goede samenspel van een heldere interface, een uitdagend ratingsysteem en interessante bijdragen. Het is ook veel leuker om een post te plaatsen op eKudos dan op wvwo; je ziet dat mensen je bijdrage ook echt beoordelen en als je een paar stemmen ontvangt merk je dat ook meteen aan het aantal bezoekers. En dat is per definitie interessant natuurlijk ๐Ÿ™‚

Een aardige bijkomstigheid is dat eKudos sinds kort weer een aantal nieuwe features heeft. Je kunt bijvoorbeeld plaatjes toevoegen aan een post, die automatisch verkleind worden en nog mooier: als een post veel stemmen krijgt en in de categorie ‘populair’ belandt, kun je er nu ook nog geld mee verdienen.
Dat is een beetje te hoog gegrepen voor zbdigitaal. De niche legt het af tegen de Appa’s van deze wereld.

Geeft niks. eKudos is vooralsnog een blijvertje. En dat is dan de eerste bookmarkingsite die dat is gelukt.

Zie ook het artikel van Emerce over beide sites.

Update: Tako van Stillpoint Media reageerde op eKudos (op deze post) en wees me erop dat zij eKudos eerder als ‘Social News-site’ beschouwen dan als ‘social bookmarking-site’. Het verschil wordt hier uitgelegd. Het verschil is inderdaad duidelijk en relevant. I stand corrected!

6 Reacties

 1. Danielle Jansen schreef:

  ah ik wilde inderdaad dezelfde opmerking maken dat eKudos eerder een social news site is ๐Ÿ™‚ totdat ik je update zag. Dan nog maar even opmerken dat nujij.nl misschien wel bekender en meer gebruikt is dan eKudos?

 2. Hoi Daniรซlle,

  Dat nujij groter is klinkt ook heel aannemelijk, aangezien die gekoppeld zijn aan nu.nl

  Ik heb er eingelijk al een beetje spijt van dat ik er een gehaaste post aan heb gewijd, in plaats van eentje met wat meer onderzoek en een compleet vergelijk.

  Learning on the job ^^

  Bedankt voor je reactie.

 3. Erik schreef:

  Zelf gebruik ik voor mijn favorieten tagmos.nl . Ken je die al? Wordt ook genoemd in dat emerce bericht.

 4. @ Erik,

  Ik had de naam wel eens gezien, maar de site nog nooit bezocht. Ziet er niet verkeerd uit!

 5. Frank Zappa schreef:

  Mag ik //www.tipt.nl ook even tippen? ๐Ÿ™‚

 6. Hey Frank,

  Natuurlijk mag dat. Ziet er tiptop uit ook!

  Ik ga gelijk Sheik Yerbouti weer eens opzetten ๐Ÿ™‚

Reageer