clear

zoeken

search

Ning, quo vadis?

24 augustus 2007


Op uitnodiging van Steven Verjans mocht ik zojuist kort iets vertellen over Bibliotheek 2.0 @ Ning, tijdens een workshop aan de Open Universiteit in Heerlen – in de marge van Boek in Beeld 2007.

De workshop ging over competentieontwikkeling rond jeugdbibliotheekwerk (in een snel veranderende omgeving) en wilde zich onder meer oriรซnteren op het gebied van formele en informele netwerken. De OU beschikt zelf bijvoorbeeld over het LinT-netwerk maar onderzoekt of het verstandig is meer aansluiting te zoeken bij bestaande netwerken als Bibliotheek 2.0.

Ik was virtueel aanwezig, via een applicatie voor videoconferencing van Surfgroepen. Ik sprak vanaf thuis omdat ik nog steeds vakantie heb. Een webcam leende ik van het werk. Ik vertelde wat over de totstandkoming en eigenschappen van het Ning-netwerk en gespreksleider Fred Geelen stelde me een paar vragen over de besluitvorming binnen de gemeenschap en het verschil met besluitvorming op de werkvloer of in formele vormen van overleg. Een goed punt natuurlijk want het netwerk is inderdaad, uhm, informeel…

Mij werd ook gevraagd hoe ik de toekomst van Ning verder voor me zie. Over die vraag heb ik natuurlijk al eens nagedacht en op het forum van bibliotheek 2.0 hebben we het er ook wel al over gehad maar concreet is het nog niet echt. De community bestaat natuurlijk ook nog maar vier maanden. Het is stof tot nadenken hoe dan ook.

Het was leuk om om deze manier aanwezig te kunnen zijn in Heerlen. Ik heb helemaal niks met spreken in het openbaar maar in deze werkwijze kan ik me wel goed vinden. Met een kopje koffie, vanaf thuis, van gedachten wisselen. Het scheelt een lange reis en onnodige kosten. Videoconferencing zouden we veel vaker in moeten zetten!

Onder de aanwezigen bevonden zich een aantal bibliotheekdirecteuren, een afvaardiging van het landelijk vakberaad jeugdbibliotheekwerk, en een VOB-afvaardiging (Rob Bruijnzeels kwam duidelijk in beeld). Een nadeel is wel dat je de meeste aanwezigen niet ziet, dat maakt het wel iets onpersoonlijker.

Het mag de pret niet drukken. Ik ga voortaan virtueel ๐Ÿ™‚

En over de vraag waar het heen moet met Ning buig ik me binnenkort nog wel eens. Nu zet ik de computer maar weer even uit: nog net even genieten van de laatste vakantiedag!

@

12 Reacties

 1. Boesje schreef:

  Prima initiatief dat videoconferencing. Zou u dan voortaan ook thuis uw gezang voor de webcam willen performen. Dan kan ik tenminste de volumeknop aanpassen aan de kwaliteit van je zang onder het genot van een koel drankje. En dat alles terwijl ik niet eens vakantie heb, waarvan akte.

  CU L8er @ 77

 2. robert schreef:

  Leuk hรจ dat videoconferencing. Het is ook een uitstekend middel tegen de files denk ik zo. Helaas zijn de meeste PC’s op de werkplekken zo afgeschermd dat je niet eens een USB-stick kan aansluiten, laat staan een webcam. De USB-poorten zijn dan gewoon afgedicht. Maar voor dergelijke lezingen scheelt het heel wat tijd ๐Ÿ™‚

 3. Natalie schreef:

  Dus toch maar het (virtuele) podium opgeklommen? ๐Ÿ˜‰

 4. @ Boes: Vond je mijn vertolkingen van Doe Maar dan niet charmant? haha.

  Vandaag geen 77. Ik heb het bij de krantjes en 2 bakkies koffie gehouden. Fijn het huis poetsen en gezond eten vandaag. Allebei nodig!

  @ Robert: Het is echt een besparing inderdaad. In Zeeland hebben we een prachtig glasvezelnetwerk dat er uitermate geschikt voor is. Het is niet meer van deze tijd om zoveel te reizen voor vergaderingen etc. Af en toe een face-to-face is prima maar je kunt ook overdrijven.

  Open the gates!

  @ Natalie:

  Op virtuele podia voel ik me wรจl als een vis in het water ๐Ÿ™‚ Die sessie met rotterdam beviel me ook prima (over gaming)

  Fijn weekend allen!

 5. Daan schreef:

  Virtueel aanwezig in Heerlen? En dat terwijl ‘we’ best fijne kroegen hebben hier ๐Ÿ™‚

  Leuk dat je iets mocht vertellen over B2.0 en dat dit soort iniatieven duidelijk in een behoefte voorzien. Mooi!

 6. Boesje@77 schreef:

  En dan maar steeds roepen: “hou er toch mee op”. Waarom poets je niet de plaat Pa “voordat de bom valt”. Overtuigend genoeg? Tot zo dan maar, want ook vanaf 77 kun je online zijn.

 7. @ Daan:

  Ik kom er ooit nog wel eens een Brandje tikken ๐Ÿ™‚

  @ Boes: Lekker aan het speulen met de N95 in de zon? Ik ga de sla schoonmaken, wat denk je daarvan?

  Drink jij er maar eentje voor me, dat is vast geen probleem ^^

  Ch33rz!

 8. boesje@77 schreef:

  ja ff de software vernieuwen en de N95 kan ook weer internetten. Dus wees op je hoede makker, staakt uw wild geraas. Sla schoonmaken. Sla je slag zou ik zeggen.

 9. Saskia schreef:

  Ed, ik vind het stoer wat je allemaal doet. Goed zo! En geniet nog even van je laatste vakantie ‘avond’. Grtz,
  Sas

 10. @ Boes: het werd toch spinazie uiteindelijk. En ook met een volle buik heb ik nog steeds geen dorst. Morgen weer een dag…

  @ Sas: dank je! Die vakanties vliegen om helaas.
  Dit was meer een moetje omdat ik nog twee weken aaneengesloten moest opnemen. Dat kon nog precies nu ๐Ÿ™‚

 11. Brutus schreef:

  Hey Popeye, heel sterk van je om thuis te blijven. Komt vast door de spinazie. Hoe is het eigenlijk met Olijfje ?

 12. I’m one tough Gazookus
  Which hates all Palookas
  Wot ain’t on the up and square.
  I biffs ’em and buffs ’em
  And always out roughs ’em
  But none of ’em gets nowhere.

  If anyone dares to risk my “Fisk”,
  It’s “Boff” an’ it’s “Wham” un’erstan’?
  So keep “Good Be-hav-or”
  That’s your one life saver
  With Popeye the Sailor Man.

  I’m Popeye the Sailor Man,
  I’m Popeye the Sailor Man.
  I’m strong to the finich
  Cause I eats me spinach.
  I’m Popeye the Sailor Man.

  (I live in a garbage can)

Reageer