clear

zoeken

search

Muziek: de teloorgang van de ‘fysieke drager’

08 augustus 2007


Nrc Next had gisteren een interessant artikel over de muziekindustrie en een actie van popmuzikant Prince, die zijn laatste cd gratis weggeeft aan de bezoekers van zijn 21 concerten in Londen. Het marketingbureau van ‘The Artist Formerly Available in Record Stores’ gaf vorige maand ook al drie miljoen cd’s weg in de vorm van een bijlage bij de krant Mail on Sunday.

Prince heeft goed begrepen wat er gaande is in de muziekindustrie: de verkopen van cd’s en dvd’s blijven drastisch kelderen en er zullen andere verkooptechnieken bedacht moeten worden. Een en ander werd geïllustreerd door een grafiekje dat de verkopen van fysieke dragers van 1973 tot 2006 in beeld bracht. Dat grafiekje laat niets te raden over: de fysieke drager verdwijnt gewoon van het toneel.
Dat is een ontwikkeling die bibliotheken ook aan het denken zou moeten zetten. Het is verstandig om niet meer te veel in te zetten op de collectionering van cd’s en dvd’s en in plaats daarvan geld opzij te zetten voor andere manieren om content aan te bieden. Denk aan de TANK U van DOK of surf2music, een initiatief van Surfnet, waar collega Anne Buteijn mij vanochtend op attendeerde.

De bron van het NRC-artikel (niet online) is overigens erg interessant: IFPI. Je vindt er vele rapporten, statistieken en andere bronnen over de muziekindustrie wereldwijd. Het boeiende rapport digital music 2007 (PDF) bijvoorbeeld, of het onderzoek (PDF) naar de impact fliesharing op de muziekindustrie.

Doe er je voordeel mee! Het leert je veel over de ontwikkelingen rondom AVM, om er maar eens een beetje bibliotheekjargon in te gooien.

@

12 Reacties

 1. Dapper Bas schreef:

  Ik denk dat ik voorlopig toch maar cdtjes blijf kopen. Wellicht koud watervrees met een gevoel van nostalgie (ik wil iets vast kunnen houden).

  Maar ook dat gedoe met DRM zit me niet lekker. Heb je de kleine lettertjes niet gelezen, kun je op eens na 5 jaar je aangeschafte muziekjes niet meer afspelen. Of blijkt de nieuwe versie van je OS dat formaat niet meer aan te kunnen. Ok dat gaat ook een keer gebeuren met de cdspeler, maar dat gaat veel langer duren (denk ik).

 2. Daan schreef:

  Hehe, net nog een nieuwe cd bij mijn favo platenzaak gekocht… Ook ik ben van de nostalgie blijkbaar, ik vind het heerlijk om door het bijbehorende cd boekje te bladeren en een schijfje in handen te hebben.

  Verder bevalt me de downloadkwaliteit van mp3’tjes absoluut niet dus ik zit dan ook niet te wachten op een bibliotheek die muziek op digitale wijze gaat aanbieden (als het dan om dezelfde mindere kwaliteit gaat).

  Misschien is het struisvogelgedrag en daarbij wil ik ook best toegeven dat ik weleens een cd’tje kopieer maar vooralsnog kies ik ervoor om een aantal bandjes op deze manier te steunen. Door het kopen van hun cd’tjes en het bezoeken van hun concerten. Oh ja, en vergeet de bijbehorende merchandise niet 🙂

 3. Mensen als jullie moeten we koesteren 🙂

 4. Henk schreef:

  We merken het goed aan onze cd- en dvd-uitleningen, die kelderen behoorlijk.

  CD’s draai ik bijna alleen nog in de auto, de meeste muziek beluister ik via de pc: Studi Brussel of iTunes.

  Heb overigens wel pas een platenspeler gekocht (die ik nog moet aansluiten op de pc).

 5. Roel schreef:

  Ik ben het helemaal met de eerdere reageerders eens. Losse nummers kopen klinkt weinig aantrekkelijk (veelal DRM, beperkt aanbod, etc.). En (streaming) muziekabonnementen klinken al jaren als de toekomst, maar het draait erop uit dat:

  1. ook deze muziek natuurlijk ge-DRM’t is, waardoor je ze niet meer kunt afspelen als je abonnement is afgelopen;
  2. overstappen naar een andere service niet mogelijk is met je bestaande ‘collectie’, omdat dit niet uitwisselbaar is;
  3. elk muzieklabel z’n eigen webservice opzet, waardoor je nergens alle beschikbare muziek kunt vinden;
  4. slechts windows media player ondersteund wordt. Jammer voor mensen die Windows Media Player niet gebruiken, of zelfs maar een ander operating system (ik gebruik thuis Ubuntu).
  5. om nog maar te zwijgen over de kwaliteit van de digitale bestanden t.o.v. cd of lp.

  Ik download gewoon alle muziek die ik leuk denk te vinden. Eens in de paar maanden bekijk ik wat tegenviel (delete), en welke muziek ik echt goed vond (cd’s bestellen). Werkt ook mooi… 🙂

 6. @ Henk: ga je je platencollectie digitaliseren dan? Goed werk!

  @ Roel:

  Bedoel je met die laatste regel dan illegaal downloaden?

 7. Henk schreef:

  @Edwin: niet de hele collectie, want sommige lp’s heb ik ook op cd of in iTunes, maar het ‘lange staartgedeelte’ wel.

 8. Behoud van erfgoed 🙂

 9. Indindo schreef:

  Ik hoop niet dat albums en singles in fysieke vorm ooit gaan verdwijnen want daar ben ik te zeer aan verknocht. Kwestie van opgroeien met vinyl, denk ik, hoezen bewonderen, de opwinding die hoort bij het moment wanneer de naald de groef raakt, iets tastbaars in handen hebben. Ik koop nog steeds vinyl singles maar vooral cd’s en aan downloaden is aan mij niet besteed. Beetje lastig ook als je niet eens een eigen computer hebt…

 10. Remco schreef:

  Voordeel, je kunt losse nummers kopen, hoeveel cdś heb je wel niet gekocht voor een of twee nummers? Nadelen, ik sluit me aan bij de rest.

  @ Roel:
  Streaming media is geen enkel probleem in Ubuntu hoor, volg deze howto en je media mogelijkheden zijn gelijk aan die in windows, ook .wma :
  Ubuntu multimedia

 11. Hans schreef:

  Grappig, het sluit aan op mijn persoonlijke beleving: cd’s zijn onhandige krengen voor ouwe zakken.

  Op mijn weblog werd op deze ontboezeming soms verrassend gereageerd.

  //www.digimuziek.nl/nieuws/?p=18

 12. @ Hans: grappige aanduiding 🙂

  Bedankt voor de link. Daar zal ik nog eens vaker op kijken.

  Edwin

Reageer