clear

zoeken

search

Deel je OPML: de 251 feeds van zbdigitaal

13 augustus 2007


Via Smetty belandde ik op de website Share your OPML en omdat die site uitblinkt in overzichtelijkheid heb ik mezelf meteen aangemeld.

OPML staat voor ‘Outline Processor Markup Language’ en kan onder meer gebruikt worden om al je rss-feeds te verzamelen in een enkel bestand. Dat is een onvolledige uitleg. Als je er meer over wilt weten kun je terecht bij het OPML-dossier van Fred Zelders.

Op de site ‘Share your OPML’ kun je nu in een oogopslag al mijn rss-feeds uit Netvibes vinden. Dit zijn de blogs die ik bijhoud. Het blijken er 251 te zijn. In werkelijkheid zijn het er nog iets meer want sommige blogs houd ik bij in een gemeenschappelijke feed. ‘Nederlandse biblioblogs’ bevat bijvoorbeeld 37 weblogs, verzameld via Mysyndicaat.

Lees ik al die blogs ook dagelijks? Neen. Ik scan ze. Ik schat dat er zo een 50 blogs zijn die ik echt altijd lees. Voor de overige geldt: als ik een kopje zie dat mijn aandacht trekt, klik ik door. Of als ik tijd genoeg heb, zoals nu. In de overige gevallen markeer ik hele tabbladen tegelijk als ‘gelezen’.

Als jij ook Netvibes gebruikt kun je je feeds ook makkelijk delen met anderen. Ga daartoe op de homepage naar ‘instellingen’ en klik vervolgens op ‘Backup’ en ‘exporteer mijn feeds’. Het bestandje dat je daarmee opslaat is het bewuste OPML-bestand. Vervolgens ga je op ‘Share your OPML’ naar de upload-pagina (na registratie) en klaar ben je.

Het is wel grappig om te zien trouwens wiens verzameling feeds het meest lijkt op de mijne. Op 1 staat Smetty nota bene, op 4 staat Willem en op 8 Margreet. We informatiezwemmen vaak in hetzelfde deel van de oceaan, zo blijkt πŸ™‚

@

8 Reacties

 1. Willem schreef:

  Goed dat ik dit lees, want nu zie ik dat ik mijn bestand hoognodig moet bijwerken! Hetgeen ook betekent dat wat je plaatst en daarmee deelt een tijdopname is en helaas niet dynamisch wordt bijgewerkt, maar daar wordt vast nog wel eens wat op gevonden!

 2. Bob Coret schreef:

  Ook ik heb mijn OPML maar weer eens bijgewerkt. Grappig: zbdigitaal staat bij mij op nummer 5 (in de Subscriptions Like Mine lijst)

 3. Daan schreef:

  Leuke en handige tool (leuke band ook!). Ik blijk er 181 bij te houden en blogparty blijkt het meeste te delen met zbdigitaal.

 4. @ Willem: dat is inderdaad wel jammer, maar het houdt een mens scherp, nietwaar?

  @ Bob: dat is best gek, jij staat bij mij op 23

  @ Daan: jij staat bij mij nu ook op 1, haha

 5. Gerard Bierens schreef:

  ‘Share my OPML’ is bedacht door Dave Winer, al ver voordat overal de term 2.0 opgeplakt werd. Het heeft dan ook niet typische 2.0 kenmerken die een toepassing als bijvoorbeeld Grazr weer wel heeft.

  Daarmee kun je ook je OPML delen, maar dat ziet er dan ongeveer zo uit.

 6. Ook wel aardig inderdaad. Een paar keer doorklikken brengt je meteen bij ‘create a widget’. Hatsikidee….

 7. Smetty schreef:

  “We informatiezwemmen graag in hetzelfde deel van de oceaan” zou ik graag vertalen als “die persoon is ideaal om samen een pint met te pakken”. πŸ˜‰

Reageer