clear

zoeken

search

De papieren schatkamer: behouden of weggooien?

19 augustus 2007


Ik had ‘m gisteren gemist dus ik heb ‘m zojuist even gekeken: de AVRO-documentaire ‘De papieren schatkamer: behouden of weggooien?‘, die eergisteren werd uitgezonden.

De AVRO leidt in:

“Nederland telt ongeveer 500.000 strekkende meter archief en er zijn zo’n 70 miljoen boeken.Veel van dat papier is er slecht aan toe: het is bros geworden, gescheurd, valt uit elkaar, is verzuurd, aangetast door inktvraat. Metamorfoze, een project van de Koninklijke Bibliotheek bindt al 10 jaar de strijd aan met deze vormen van papierverval en zorgt er onder andere voor dat veel materiaal gedigitaliseerd wordt. Er is al heel veel werk verzet, maar het einde is nog lang niet in zicht. Moeten al die boeken en archieven eigenlijk wel bewaard worden? Nu een groot deel digitaal toegankelijk is, lijken de originelen overbodig. Of niet soms?”

Ik vond de documentaire de moeite waard. Collega Ronald Rijkse, conservator oud bezit en bijzondere collecties, overtuigde mij een paar jaar geleden al van de noodzaak van conservering met een presentatie over aangetaste publicaties. (Als liefhebber van het werk van Gustave Doré hield ik daar nog een belofte voor een bezoek aan onze kluis aan over: super!)

De Zeeuwse Bibliotheek participeert ook in het ministeriële project Metamorfoze, onder meer met de Collectie P.C. Boutens, waarover Ronald schreef op de site van Metamorfoze. Daar is ook een verwijzing naar de documentaire te vinden.

@

Reageer