clear

zoeken

search

Bittorrent voor beginners

04 augustus 2007


Francisco van Jole schrijft op DNR over de ‘alles is gratis-cultuur’ van het internet en ergens heeft hij toch wel een punt. Ik reken mezelf tot de voorstanders van Open Source, Creative Commons, Peer to Peer en vrije toegang en geloof oprecht in de kracht van netwerken en de bijdragen van de grote massa. Weinberger dus, en niet Keen.

Maar van Jole -en Keen- hebben een punt in die zin dat je niet kunt verwachten dat alles gratis gemaakt kan worden. Als alle inkomsten alleen door reclames gegenereerd worden moeten er immers wel commerciële producten zijn waar reclame voor gemaakt kan worden.
Waar men vaak wel aan voorbij gaat is dat de cultuur van ‘alles gratis’ op een gegeven moment gaat vervelen. Het is gewoon te veel.

Ik vertelde gisteren nog aan iemand hoe blij ik was met mijn eerste lp’s, waar ik hard voor had gewerkt en die ik met zorg selecteerde uit het aanbod in de platenwinkel. Dat aanbod was ook toen al groot maar niet te vergelijken met de lange staart anno 2007. Maar zo’n aanwinst betekende echt iets. Hij lag weken op je platenspeler, je las de teksten mee en je genoot van de illustraties op de hoes. En nu? Noem een film, cd of game en je kunt het binnen een half uur op je pc hebben staan. Van de week had ik opeens zin in de muziek van The Cure. Ik ging naar een Torrent-site en binnen een uurtje had ik 2,3 Gieg The Cure. De complete discografie. Een album of 20. Je luistert een paar nummers en laat het bestand vervolgens weer lange tijd onbeluisterd. In een paar jaar tijd verzamel je zomaar 25.000 muziekbestanden. Maar de charme is er vanaf. Ik download nog wel eens wat maar veel minder dan voorheen.

Zo krijgt ‘alles gratis’ gewoon een plaatsje tussen de cultuur en content waarvoor je nog wel betaalt. Een boek, een film van de videotheek, een bioscoopbezoek.
Tuurlijk, er vallen harde klappen op dit moment maar dat is onderdeel van de grote verandering. Als het stof is opgetrokken denk ik dat het allemaal wel zal meevallen. Er zullen sectoren zijn die het niet overleven maar daar komen andere voor terug. Mensen hebben nu eenmaal beperkt de tijd in een mensenleven. Juist daarom is de ‘Long Tail’ zo reëel, in tegenstelling tot wat Andrew Keen beweert. Ieder zijn niche, ieder zijn keuzes. De infrastructuur van het web voorziet daarin.

Waar ook aan voorbij wordt gegaan is het feit dat veel mensen niet eens goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van de lange staart. Hoe vaak mensen mij niet glazig aankijken als ik begin over Bittorrent. Dat zijn er bijna nog meer dan mensen die zeggen dat ze nooit meer een bibliotheek bezoeken (en dat zijn er ook al zoveel).

Voor die mensen is er nu een overzichtelijke post op Lifehacker: A beginner’s guide to BitTorrent. En als je niet zo dol bent op Engels kun je natuurlijk ook aan de slag met het ‘amateuristische’ Wikipedia.

In het begin klik je jezelf verloren, weet je van gekkigheid niet wat je allemaal binnentrekt. Geloof me: de lol gaat er vanzelf af.
Dan ga je gewoon lekker naar de kroeg voor een bakje koffie en de zaterdagkrantjes. Real life long tailing.

@

4 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Zou je nu niet eens naar buiten gaan? Je zou op het strand misschien eens met je lange staart kunnen gaan zwieren. //www.nfn.nl/Actueel/Naaktreatie_Neeltje_Jans_officieel_toegestaan
    Oh, en als je daar toch bent; een zakje schaaldieren is altijd welkom:)

  2. Weet je hoe druk het daar nu is? Iedereen hunkert al maanden.

    in de kracht van die massa geloof ik dan weer niet zo ^^

    kus

  3. Jan Tweepuntnul schreef:

    Heel herkenbaar. Dat verhaal van die lol gaat vooral op voor de romantici onder ons (ik geloof dat jij en ik daar ook bij horen). M’n dochter en haar vrienden hebben die herinneringen aan zorgvuldig opgebouwde collecties en mooie lp-illustraties niet. Downloaden is een hele vanzelfsprekende bijna achteloze dagelijkse bezigheid (tijdens het msn-nen meestal). Niks romantiek. Gratis is een vanzelfsprekendheid geworden. Dat ik zelf wel eens betaald van Itunes download wordt door hun volstrekt belachelijk gevonden. Nieuwe generatie die ook geen zaterdagkrantje leest:-)

  4. Het gaat nog harder dan ik wil geloven, volgens mij. Deze generatie heeft inderdaad een ander soort vanzelfsprekendheid die wij nog missen.

    Dat maakt het besef dat er heeeel veel gaat veranderen alleen maar groter.

Reageer