clear

zoeken

search

Bibliotheken die het snappen

12 augustus 2007


Ik ben twee dagen geleden begonnen in het boek Wikinomics en ik ben nu al onder de indruk. Het is goed geschreven en het zet me constant aan het denken. Het is nog te vroeg om het boek te bespreken maar na twee hoofdstukken kan ik wel kwijt dat het boek mijn mijmeren over de sociologie en de mogelijkheden van het nieuwe web eens te meer omzet in een wanhopig gevoel over het tempo waarin bibliotheken inspelen op alle ontwikkelingen.
Ik probeer het nog steeds positief te zien en waak ervoor om een soort onheilsprofeet te worden maar allemachtig: wat zijn wij traag en weinig slagvaardig. Zo traag als dikke…..

Niet gaan tieren nu. Ook dat heeft weinig zin. Beter richt ik me op positieve voorbeelden. Zoals Robert laatst terecht citeerde: ‘It’s better to light a candle than to complain about the darkness’.

Dat is beter inderdaad. Daarom deze keer aandacht voor de openbare bibliotheek van Topeka and Shawnee County. Ik las over die bibliotheek op het blog van Pew Internet.

Nu is de website misschien niet de allermooiste maar hij bevat wel alles wat een moderne site moet bevatten. Het hele riedeltje kan ik hier weer opnoemen, van RSS tot een mooi WiFI-logo, van een fraai blog (ook een aparte voor de jeugd) tot een mooie pagina voor hun kunstgallerij. En genoeg mogelijkheden tot interactiviteit, via Meebo, mail of feedbackformulieren. En alles is in een oogopslag te vinden.

Nu zullen sommigen zich afvragen wat het verschil is met traditionele websites. Wel, dat zit ‘m dus niet zozeer in de vormgeving of de tools die gebruikt worden, dat zit ‘m in het open karakter, de communicatie en de bescheiden opstelling als het gaat om het willen uitdragen van alle informatie die je hebt te bieden. Ze gaan hier eerst voor het creëren van vertrouwen en een band met de klant. Een leuk verblijf begint met een leuke ontvangst.

En evenementen brengen ze ook goed aan de man/vrouw. Bekijk hun nieuwsbrief Connectnow (PDF) maar eens. Dat vind ik een mooie! En als ik dan het ‘Young Adult Program’ voor september bekijk, word ik ook vrolijk: de kids kunnen er schaken, leren omgaan met geld, yu-gi-oh spelen, leren hoe Second Life werkt, anime leren maken en zelfs een potje fokking scrabblen. Wat zeg ik? Ze hebben zelfs een boekenclub voor die gasten!

Maar niet alleen voor de kids is er van alles te doen, ook de ouderen en het gezin komen aan bod. Lessen in het gebruik van eBay, een workshop om te leren schrijven en begeleiding bij huiswerk, voor ouders en kinderen. Een introductie Feng Shui! Verhalen leren vertellen! En nog veel meer. Die bibliotheek BRUIST.

Weet je, als ik dit zo lees en zie, lees en zie ik eigenlijk alles wat ik me voorstel bij een moderne bibliotheek. Dit is de weg waar ik in geloof.

En zo kom ik toch weer terug bij mijn chagrijn: het is ongelooflijk hoe moeilijk wij doen over dit soort dingen. Op Ning reageerde Jaap van de Geer terecht op mijn bijdrage over de toekomst van bibliotheken, met de opmerking dat je ook gewoon aan de slag kunt gaan in plaats van ouwehoeren. Gelijk heeft hij, maar dat blijkt toch minder eenvoudig dan je zou denken. Er is zoveel weerstand.
Maar Jaap heeft recht van spreken. DOK doet ook echt van alles! Ze hadden al een mooi team, maar nu las ik gisteren dat ze nu ook nog eens een animatie designer in dienst hebben genomen, Robin Slierendrecht. Dan krijg je mooie dingen als dit.

Er gloort dus wel degelijk hoop. Als je de goede mensen maar bij elkaar stopt.

En wat nog veel mooier is: mijn behoefte om te tieren is ook weer verdwenen. De woede van je afschrijven. Daar ben ik mooi klaar mee 🙂

@

3 Reacties

  1. Daan schreef:

    Ook ik was onder de indruk van Wikinomics. Het zorgde zelfs nog voor een discussie over de Fontys weblog… Zie ook//tinyurl.com/3yxsas

    Ben benieuwd naar jouw bespreking!

    Cheers,
    Daan

    ps: Fijn hè, zo’n eigen blog 🙂

  2. Jan Tweepuntnul schreef:

    Die Topekanen en Shawnees zijn in ieder geval een toonbeeld van communicatie. Ik zet ‘m in m’n rijtje voorbeeldbibliotheken. Verder gewoon rustig gaan slapen. Dan komt het allemaal goed :nah:

  3. @ Daan: ik ben bewust niet gaan kijken wie er al over schreven voorheen. Ik wist dat ik er al eens iets over gelezen had, toen ik ‘m zag liggen tussen de aanwinsten

    Bij jou dus… 🙂

    @ Jan: da activiteitenprogramma is echt superb ook.

    Slapen! is dat iets met het bed enzo?

    ^^

Reageer