clear

zoeken

search

Bibliotheek 2.0 @ Ning: >250 leden

01 augustus 2007


Drieëneenhalve maand na de lancering van het netwerk Bibliotheek 2.0, bij Ning.com, is het aantal leden opgelopen tot 252. Dat is indrukwekkend vind ik, ik hield er op voorhand in ieder geval absoluut geen rekening mee dat de belangstelling ervoor zo groot zou zijn.

Het netwerk is geïnspireerd door grote broer Library 2.0, een internationale community die inmiddels 2121 leden telt, 21 sub-groepen heeft en 5 zustersites, waarvan bibliotheek 2.0 er een is.

Als je naar de vier anders zusjes kijkt, valt het op hoe relatief groot de Nederlandse belangstelling is:

Die aantallen roepen wel een paar vragen bij me op. Wat zegt dit nu over de 252 leden van bibliotheek 2.0? Zijn Nederlandse informatiewerkers meer betrokken? Houden ze meer van netwerken? Is hier betere promotie geweest? Hebben wij betere toegang tot internet dan in die andere landen? Spreekt Laurent Meesse goed Portugees? (grapje ^^)

We doen het in ieder geval uitstekend, als kleinste landje!

Maar hoe nu verder? Ik heb geen flauw idee, eerlijk gezegd. Voorlopig ga ik maar gewoon door zoals nu, in de hoop dat de belangstellenden zich daarin kunnen vinden. Wat begon als experiment is behoorlijk uit de hand gelopen, in positieve zin.

Ik ben tevreden met de inbreng van de leden maar geneer mezelf soms wel een beetje voor mijn persoonlijke inbreng. De meeste bijdragen zijn van mij afkomstig en dat is niet omdat ik het zo leuk vind om steeds mijn eigen naam in beeld te zien; dat is omdat ik veel interessante dingen tegenkom, die passen in het thema van het netwerk.

Als ‘beheerder’ zie ik het ook als mijn taak om het geheel een beetje in beweging te houden. Nu eens een nieuwe video, dan weer een interessant document. Het is immers ook een gegeven dat in online communities een groot deel van de leden minder of helemaal niet actief is. Dat is helemaal niet erg. Marina schreef daar twee maanden geleden nog over.

Maar ik wil wel graag voorkomen dat het teveel wordt. Als je dag in, dag uit informatie blijft aanvoeren raken mensen ‘je smoel’ toch een beetje beu. Natuurlijk is het net als met dit weblog, mensen kiezen er zelf voor om bijdragen al dan niet te lezen of te bekijken. Maar op Ning is het toch net een beetje anders: daar zijn meer mogelijkheden en kan iedereen iets bijdragen. Mensen moeten daar wel een kans voor krijgen en het gevoel hebben dat het iets toevoegt.
Voorlopig ga ik er vanuit dat dit alles nog in balans is maar bij deze maak ik wel van de gelegenheid gebruik om alle betrokkenen te vragen het te melden als ze iets beu zijn of anders zouden willen zien. Het moet immers geen spam 2.0 worden!

Voor de rest kan ik alleen maar zeggen dat ik het super vind, dat de belangstelling zo massaal is.

En tot slot: ik houd de ontwikkelingen rondom de samenvoeging (‘aggregratie’) van sociale netwerken goed in de gaten. Het wordt een beetje veel allemaal. Ning en Hyves actief bijhouden lukt nog wel. Maar inmiddels zit ik al bij 8 netwerken op Ning, waar ik steeds apart voor moet inloggen. Die houd ik dus nauwelijks bij. En bij LinkedIn heb ik dan wel een profiel, maar daar doe ik vooralsnog ook weinig meer mee dan uitnodigingen aanvaarden.

De eerste die met een sluitende oplossing komt voor dat probleem is binnen. Dat kan gewoon niet anders. Daarom zal het vast niet meer zo lang duren voordat die oplossing er komt 🙂

@

9 Reacties

 1. Boesje schreef:

  “We doen het in ieder geval uitstekend, als kleinste landje!”

  Mag ik je er wel op wijzen dat Portugal veel minder inwoners heeft dan Nederland. Als je het dan over aantallen hebt, vind ik dat je naar het aantal inwoners moet kijken en niet naar de oppervlakte van het land.

 2. Anoniem schreef:

  Het is inmiddels een kratje pils geworden…

  D.

 3. Hehe. I Stand corrected boezerd. Maar natuurlijk dacht ik in oppervlakte ^^

  @Daan: Lekkah!

 4. Natalie schreef:

  Ik weet niet of andere mensen daar ook last van hebben, maar ik voel een soort schroom om een post op de bibliotheek-ning te plaatsen; het is vast en zeker niet interessant/relevant genoeg denk ik dan. Vergeleken met andere posts. De lat ligt best hoog.

  Maar misschien stap ik daar nog weleens overheen als ik een geweldig schrijfidee heb.

 5. Anoniem schreef:

  Hoi Edje

  Gefeliciteerd met dat mooie aantal Voorlopig zelg nog niet aangemeld vanwege het ontbreken van een goede foto (Grapje). Ik zag al een aantal collega’s en andere bekende gezichten uit bibliotheekland schitteren. Ik elk geval de site nu toegevoegd aan mijn netvibes.

  gr
  Kees

 6. Anoniem schreef:

  Hoi Ed,

  Op naar de volgende 250 zou ik zeggen!! proost!

  @ kees: Heb ergens nog een zeer mooie foto van je liggen hoor. Kunnen we bij jou als nieuw ning-lid gelijk ff d’r bij plakken. Maar dan wel ff een accountje aanmaken kees!!!

  gr.
  Alinda

 7. Hoi Natalie,

  Ik kan me voorstellen dat het een soort drempel is maar het is juist een verademing om andere geluiden te horen en weet wel dat alledaagse, herkenbare dingen vaak de meeste reacties oproepen. dat is op dit blog ook. Zulke bijdragen worden dus juist gewaardeerd, en maken het voor iedereen interessant. Ik hoop dus dat je gewoon doet waar je behoefte aan hebt. En zoals gezegd heeft iedereen de vrijheid om wel of niet door te klikken op een item. Op dit blog staan ook wel eens dingen waar veel lezers niks mee hebben. Dat hou je toch.

  @ Kees: Leuk dat je het volgt maestro. Word maar gewoon lid hoor, het is altijd leuk een paar Zeeuwen in de gelederen.

  @ Ali: nu al benieuwd naar dat kiekje. Doen we die van de efteling er ook ff bie :-))

 8. Hoi Edwin,
  Wie weet heeft het succes van deze ning-grope ook te maken met het ontbreken van een Vlaamse/Belgische Ning. T’is maar een suggestie 😉
  Beu ben ik je in ieder geval zeker niet. Je reacties zijn altijd interessant, dus doe vooral zo verder.

  Kan

 9. Hoi Saskia,

  Thxs!

  Dat België geen eigen community heeft helpt zeker. Mooi he, die verbroedering/verzustering?

  Fijn weekend!

Reageer