clear

zoeken

search

arXiv.org: vrije toegang tot meer dan 430.000 wetenschappelijke e-prints

26 augustus 2007


Ik word hoorndol van het boek Wikinomics: de auteurs bombarderen me paragraaf na paragraaf met interessante projecten, die me meteen naar de computer doen spoeden om ze te bekijken. Ik ben nu bezig in het hoofdstuk ‘The new Alexandrians: Sharing for Science and the Science of Sharing’, dat ingaat op Open Access, en de veranderingen in de manier waarop wetenschappers tegenwoordig publiceren, delen en laten beoordelen. Waar collegiale toetsing (peer reviews) gebruikelijk was, is nu het snel uitwisselen van documenten via het web gemeengoed aan het worden.

In het hoofdstuk wordt onder meer verwezen naar ArXiv. Daar had ik nog nooit van gehoord. Collega’s van wetenschappelijke bibliotheken zijn er ongetwijfeld wel mee bekend. Wouter in ieder geval wel, want hij noemde die site terloops in een zeer recente post, zag ik zojuist.

Open access to 435,384 e-prints in Physics, Mathematics, Computer Science, Quantitative Biology and Statistics, staat er bovenaan de site en hoewel de meeste documenten die ik bekeek niet aan mij besteed zijn ben ik wel onder de indruk van deze database. Wat een aanbod. En diverser dan je zou denken. Onder het kopje Computer Science kwam ik wel een aantal voor mij interessante onderzoeken tegen, vooral onder de subkop ‘Computers and Society‘. User Participation in Social Media: Digg Study (PDF) bijvoorbeeld.

Dit is een uitstekende bron voor onderzoekers en andere geïnteresseerden. Wikipedia biedt meer informatie over de site.

Op dezelfde bladzijde noemt Tapscott ook nog een interessante bron voor biologen. OpenWetWare, van MIT. Die Wiki is al even interessant als ArXiv.

Het doet je wel afvragen hoe lang al die duurbetaalde wetenschappelijke tijdschriften en databanken het nog gaan volhouden. Ik mis het overzicht in deze maar ik heb sterk het gevoel dat ook hier een inhaalslag wordt gemaakt die zijn weerga niet kent. De tijd zal het ons heel snel leren.

@

6 Reacties

  1. Daan schreef:

    Het wordt tijd dat ik die blogpostjes van jou over gratis full text artikelen op het net eens ga bundelen en ga doorsturen naar collega’s. Altijd handig zo’n overzicht en misschien scheelt het nog wat centjes in de toekomst.

    Bedankt voor de tip maar weer.

  2. Moet ik zelf ook maar eens doen. zbdigitaal geheel gedrukt en de bijbehorende onderwerpen verdeeld in hoofdstukken 🙂

    Graag gedaan hoe dan ook!

    Edwin

  3. Daan schreef:

    Bundelen kan ook digitaal toch? In een e-mailtje met extra info erbij. Maar jouw idee ook tof, ik bestel alvast een exemplaar 🙂

  4. ff bellen met lulu voor een blook 🙂

Reageer