clear

zoeken

search

The wisdom of Crowds in de boekenwinkel: Biologists Helping Bookstores

30 juli 2007


Probeer je eens voor te stellen wat er zou gebeuren als klanten, die zich niet kunnen vinden in het SISO-syteem, naar eigen inzicht complete boekenkasten zouden gaan herinrichten in jouw bibliotheek. Daar zou je niet van opknappen, of wel?

Toch is dit nu precies wat een Amerikaanse bioloog met het pseudoniem “~ Ste” doet, maar dan in gerenommeerde boekenzaken in de VS. Hij wijdt er het blog Biologists Helping Bookstores aan, dat als ondertitel Reshelving pseudo-scientific nonsense since 2007 heeft.
In zijn eerste post, van 20 juli, licht ~ Ste zijn drijfveren toe. Hij krijgt daar genoeg
reacties op, zowel op zijn blog als in de blogosphere.

Het is waar dat er veel hiaten zitten in classificatiesystemen en inderdaad: de kastplaatsing in boekenwinkels laat soms ook veel te wensen over.
Maar als iedereen zijn persoonlijk invalshoeken gaat loslaten op classificaties en kastplaatsingssystemen ontaardt het in een chaos. De een vindt nu eenmaal dat bouwrecht bij rechtswetenschappen moet staan, een ander zoekt het onder bouwtechniek. Daar kom je als groep nooit uit.

Maar grappig is het wel. Ik kon er wel om lachen in ieder geval. Het is helemaal ironisch dat op een van de foto’s het boek van Weinberger te zien is. In de proloog daarvan beschrijft hij juist een ‘Prototype Lab’, een boekenwinkel in een proefopstelling, die afwijkt van de gangbare indelingen in boekenwinkels.
Daar rept ~ Ste echter niet over. Hij richt zich, als bioloog, juist op het boek dat ernaast staat, God is not great. Dat boek wil ik trouwens ook graag lezen want ik las er laatst een interessante recensie over.
Dat wordt dan wel een verzoek tot aanschaf want volgens Picarta is het nog niet leverbaar via IBL.

Via Retecool.

@

Reageer