clear

zoeken

search

Lekker geheimzinnig: de occulte bibliotheek

29 juli 2007


Vanavond was The Ninth Gate op tv. Ik zag die film al eens op video maar vond het de moeite om ‘m nog eens te kijken. Vooral omdat het thema van de film, esoterie en de wereld van het oude, occulte boek, tot mijn verbeelding spreekt.

Nu handelt de film over een fictief boek, dat gebaseerd is op het boek ‘de club Dumas‘, van Arturo Pérez Reverte. Op de site van Philip Coppens vind je veel achtergrondinformatie over die bron van inspiratie. Op Wikipedia lees je meer over de film zelf.

Wat nu zo leuk is, is dat je de totstandkoming van het ‘nepboek’ helemaal kunt bekijken op de website Apocalyptic Productions. Je ziet er hoe het boek werd gebonden, hoe het ‘oud’ werd gemaakt en je kunt er zelfs de negen gravures downloaden. Fascinerend! Op Eclectic Historian vind je dan weer aanvullende informatie bij die gravures.

Het doet me een beetje denken aan het fictieve boek Al Azif (of Necronomicon), van Abdul Alhazred. In de jaren 80 luisterden we veel naar metal-bandjes die zich lieten inspireren door het werk van H.P. Lovecraft, aan wiens brein ook de Necronomicon en Cthulhu zijn ontsproten. Er was zelfs een band met die naam. Toch is het boek niet helemaal fictief. Het is onder meer te vinden in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Ik herinner me dat een vriend het graag eens wilde lezen maar dat het boek niet werd uitgeleend. Dat maakte het alleen maar geheimzinniger!

Maar er bestaan natuurlijk ook veel echte occulte boeken. Ook hele oude. Bekijk de expositie van de Monash Universiteit maar eens, en de bijbehorende bibliografie.
En als je een beetje verder zoekt kom je vervolgens terecht op sites als ‘The Internet Sacred Text Archive‘, een top 100 van occulte websites en de prachtige catalogus op Wierus Occult Antiques. Wat een prachtige oude werken! Een duister boek uit 1704 bijvoorbeeld, of de Novus Malleus Maleficarum uit 1576.

Die laatste titel komt me bekend voor. Dat boek is ook bekend als de heksenhamer. Ook zo’n onderwerp dat erg geliefd was bij metalbands. De Nederlandse band Pestilence vernoemde er zelfs een LP naar. Die moet ik nog ergens op teep hebben.

Ik dwaal af. Ik houd het nu even bij de boeken alleen. Dat slaapt wat lekkerder straks 🙂

@

3 Reacties

  1. Daan schreef:

    Van Johnny Depp naar Pestilence? Hoe doe je dat toch?

    Er is wel een muzikale link tussen beiden (vergezocht weliswaar) want Johnny speelt gitaar op ‘Fade in-out’ en dat is een albumtrack van Oasis’s ‘Be Here Now’.
    De door jouw genoemde cd van Pestilence staat hier helaas niet in de kast. Ik moet het doen met ‘testimony of the ancients’ en ‘spheres’ en dat doet me terugdenken aan het enige concert dat ik ooit van deze band zag. Ik vond het wel gaaf toen maar de weinige andere toehoorders bliefden het al niet meer wegens te veel progrock.

    En dat allemaal op heilige zondag… ik ga snel het boek van Crowley uit de kast plukken of een plaatje van Klaxons luisteren, //tinyurl.com/3cjlvg

    Cheers,
    Daan

  2. ach ja, als je eenmaal aan het ouwehoeren bent zit je snel op hakjes en takjes, nietwaar?

    Boekie van Aleister in de kast ja? Kewl!

    Die klaxons checkte ik van de week eens vanaf de pc. Lekkah idd!

  3. Anoniem schreef:

    Moet eerlijk bekennen dat het Aleister boek niet van mij is, het is afkomstig uit de Headmusic bibliotheek.

    D.

Reageer