clear

zoeken

search

Het kan een beetje zeer doen: Michael Moore’s Sicko

05 juli 2007


Vorige week was er een heuse rel over een blogpost van een medewerkster van Google met betrekking tot de nieuwste documentaire van Michael Moore, Sicko.

Gisteravond heb ik Sicko gedownload van the Pirate Bay om ‘m vannacht nog te kijken. Ik was namelijk erg nieuwsgierig geworden door dit bericht op Boing Boing. De film maakt ongekende emoties los bij het Amerikaanse publiek!

Nu lees ik vandaag dat Moore zelf betrokken is bij het ‘lekken’ van de film naar p2p-sites. Zolang mensen geen geldelijk gewin uit downloads halen vind hij het niet erg dat zijn werk vrij over het web circuleert. Dat kan ik alleen maar toejuichen natuurlijk.
Op Google Video zijn veel aanvullende filmpjes te vinden.

En de film zelf? Het is een echte Moore-film. Hij herhaalt het trucje van Bowling For Columbine en Fahrenheit 9/11 maar dat trucje bevalt me wel. Je zou het bijna ‘propaganda van de tegenbeweging’ kunnen noemen. Moore regisseert zijn films flitsend en slim en legt in al zijn films feilloos bloot hoe angst en macht de politiek in de VS regeren.

In Sicko laat hij zien hoe ‘ziek’ de Amerikaanse gezondheidszorg is, legt hij verbanden met het beleid van ‘Tricky Dicky’ Nixon en Erlichman, en belicht hij de verschillen tussen het winstbejag van de HMO’s in de States en de sociale gezondheidszorg in Europa.

Als Europeaan doet het je beseffen dat we het hier best goed geregeld hebben. En de Amerikanen dus niet.

Als ik dit soort dingen hoor moet ik altijd denken aan het nummer BBF3 van Godspeed You Black Emperor!

Dat nummer is een interview/monoloog met/van een woedende kerel, die afgeeft op Amerika.

Ergens zegt hij:

[…]
“yes i did…i don’t like the judicial system, i don’t like the government system, i don’t like the police, i don’t like anything to do with this country’s government. i just don’t like it, because…they’re sneaky, like i said – they’re deceitful, they’re lying, they’re cheats, they rip people off. that’s the american government for you. america is a third world country, and people don’t recognise it…and i think that that’s pretty god damn sad, that they don’t recognise their own country as a third world, third rate, third class slum.”
[…]

@

6 Reacties

  1. (-_-)zzZZzz schreef:

    Michael Moore is mij betreft de echte Sicko. De films van die man kun je toch niet serieus nemen…

    Neem maar eens een kijkje op //moorewatch.com/

  2. Dat ben ik toch niet helemaal met je eens. Natuurlijk overdrijft Moore sterk en verzwijgt hij ook veel feiten maar veel van wat hij zegt klopt wel:
    //www.cnn.com/2007/HEALTH/06/28/sicko.fact.check/index.html

    Maar het is en blijft entertainment en de films zijn gemaakt om te scoren. Dat is zo.

    Maar ik vind het wel goed dat Moore aandacht genereert voor zaken die normaal gesproken nauwelijks belciht worden in de massamedia.

    Maar ieder zijn smaak. Fair enough.

    Ben wel benieuwd waar jij dan graag naar zou kijken in dit verband, of welke ideeën je daar zelf over hebt.

    Het blog waar je naar verwijst blinkt overigens ook niet echt uit in transparantie. Ik heb een aantal posts gelezen en feitelijk doen ze hetzelfde als Moore. Ik las bijvoorbeeld een verwijzing naar het grote aantal import-artsen in de UK (ivm met terrorisme) en zoals Moore de VS in de States onderuit wil halen, proberen zij dat te doen met de Europese variant.

    En ook dat is makkelijk scoren. Hebben wij een goed of slecht systeem? Ik weet wel dat in Zeeland heel veel hartpatienten naar Antwerpen gaan omdat ze daar snel en beter worden geholpen.

    Alles heeft nuance nodig.

    Maar hoe dan ook: persoonlijk houd ik er wel van, vingers op zere plekken, of dat nu op gelikte wijze gebeurt of niet…

  3. (-_-)zzZZzz schreef:

    Hoezo klopt het wel wat hij zegt ? Omdat CNN het zegt ? Lees dan dit maar eens:
    //michaelsiegel.net/?p=322

  4. Hehehe, dat zal ook wel niet nee. Die floeperds verdraaien het altijd
    //www.librarything.nl/work/1157390&book=5036831

    I rest my case dan maar even. Zal er nog wel eens induiken.

    maar ben nog wel benieuwd wat jij dan vindt, van het onderwerp.

  5. (-_-)zzZZzz schreef:

    Het onderwerp ? Je bedoelt medische zorg in de VS ? Niet echt interessant.

    Don’t believe it! : how lies become news is een leuk overzicht m.b.t. disinformatie. Je denkt soms echt dingen te weten maar dat blijkt dan toch niet te kloppen. Springen Lemmingen bijvoorbeeld op gezette tijden massaal in zee ?
    Nee dus een fabeltje verzonnen door Disney voor een film. Wordt levertraan gemaakt van walvis. Nee ook niet dus. Wordt gewonnen uit de lever van haai, kabeljauw en andere kabeljauwachtige vissoorten…

  6. Heerlijk boek is het. Staat dan ook bij mij in de kast.

    Boeken van disinfo zijn sowieso allemaal leuk:
    //www.disinfo.com/site/

Reageer