clear

zoeken

search

Chess.com, een sociaal netwerk rondom schaken

08 juli 2007


Chess.com is werkelijk een online paradijs voor schaakliefhebbers. De website biedt een schat aan informatie in de vorm van blogs, een forum, tekst en video’s. Je kunt er gratis allerlei schaaktoepassingen downloaden. Je vindt er schaakevenementen en schaaknieuws. Er zijn trainingsprogramma’s en menselijke coaches.

De site is geschikt voor spelers van alle niveau’s.

Ik speel nog maar zelden schaak en dat vind ik jammer, nu ik dit weer allemaal zie. Het wordt tijd dat ik het weer eens oppak.

De foto is gemaakt in 2003 toen ik een pak slaag kreeg op Washington Square, in New York. De tegenstander was een grappige man. Hij zat te lezen aan een tafel die hij als de zijne beschouwde. Voor een paar dollar mocht je twee partijtjes tegen hem spelen. Toen ik hem vroeg wie de beste speler van het plein was, antwoordde hij: ‘Besides me? That old Russian over there’ en hij wees naar een oude man die stil in een hoek van het plein zat te spelen. Hij werd continu aangesproken en als bevestiging van het gehoorde zei hij dan steeds ‘I heard you, killer’. Dat klonk erg stoer uit zijn mond.

Ik deed het nog niet eens zo slecht tegen hem. De speeltijd bedroeg slechts vijf minuten en in die tijd speelde ik erg vaak speedchess bij Yahoo! Ik kon het tempo dus wel bijbenen. Op een gegeven moment kon ik zelfs zijn dame pakken. Ik vermoedde een valstrik en liet de koningin staan. Toen ik na het spel aan hem vroeg of het inderdaad een valstrik was ontkende hij dat met een grote grijns. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan 🙂

De aanpalende wijk van Washington Square wordt ook wel het Chess District genoemd en je zou het een off-line variant van chess.com kunnen noemen. Je vindt er prachtige schaakwinkels, waar doorlopend gespeeld wordt. Het was ronduit kicken om daar te kunnen zijn. Ik zou graag nog eens teruggaan.

@

Reageer