clear

zoeken

search

Burgerjournalistiek: een voortgangsrapport

16 juli 2007


Op het weblog van het Center for Citizen Media is sinds gisteren een overzicht van de stand van zaken m.b.t. burgerjournalistiek te vinden, geschreven door Dan Gilmor. Dit overzicht is gebaseerd op een presentatie die Gilmor vorige gaf in Seoul.
Gilmor ging in zijn presentatie in op de volgende tien aspecten van burgerjournalistiek:

* De erkenning ervan
* Het ‘oppakken’ van burgerjournalistiek door traditionele media
* Het verzet
* Middelen en idee├źn
* Zakelijke kwesties
* De lage kosten van experimenteren
* Experimenten die navolging verdienen
* Ethiek, betrouwbaarheid en burgerschap
* De ondersteuning van vertrouwen
* Mediageletterdheid

De gewone burger die filmt, fotografeert en blogt: de gevestigde journalistiek voert er pittige discussies over. Ik vind het persoonlijk minder interessant om steeds maar weer het vergelijk te maken tussen professionals van de media en burgers die verslag doen van gebeurtenissen. Ze bestaan naast elkaar en vullen elkaar aan. Het hangt van de gebeurtenis en het type publiek af wanneer zij naar een krant pakken, het televisiejournaal kijken of naar nu.nl, nujij.nl of een weblog surfen.

Voor mij persoonlijk geldt dat wel tenminste. Op dit moment komt de televisie als nieuwsbron er zeer bekaaid af, in mijn geval. De kranten houd ik nog redelijk goed bij. De rest gilt mijn netvibes binnen. Scannen, met hier en daar een doorklik. Burgerjournalisten en betaalde journalisten zij aan zij!

@

Reageer