clear

zoeken

search

Bibliotheek 2.0 in uitvoering: de McMaster University Library

10 juli 2007


Over web 2.0, bibliotheek 2.0 en de noodzaak van verandering kun je heel lang praten en schrijven.

Sociale netwerken, veranderende informatieconsumptie, toenemende gebruikersparticipatie, conversatie en transparantie, digitalisering en personalisering, multimedialisering, convergentie, widgets en gadgets. Het zijn maar een paar begrippen uit een lange lijst die hier al anderhalf jaar lang dagelijks voorbij komen.

Het is allemaal machtig interessant maar we beperken onszelf voorlopig vooral tot signaleren. En dat is niet genoeg. Je moet met de signalen aan de slag, anders heeft het signaleren weinig zin.
Maar de noodzaak van transformatie wordt nog lang niet overal ingezien, integendeel. De kans op snelle veranderingen wordt daardoor automatisch kleiner.

Veel mensen hebben waarschijnlijk geen idee waar ze moeten beginnen. Voor hen is er goed nieuws: de McMaster University Library heeft het transformatieproces namelijk wel in gang gezet en doet daar nu uitgebreid verslag van op Designing Better Libraries.

Het belangrijkste uitgangspunt was iedereen ervan te doordringen dat verandering noodzakelijk was. Vervolgens is een deel van de oude wereld gewipt (op vrijwillige basis) en is er een groep mensen aangesteld met compleet nieuwe functies:
Een Digital Strategies Librarian, een Digital Technology Development Librarian, een Immersive Learning (Gaming) Librarian, een Marketing, Communications, and Outreach Librarian en een Teaching and Learning Librarian, die binnen een nieuwe organisatiestructuur werken met nieuwe middelen en doelstellingen.

De bestaande werknemers worden niet vergeten en krijgen een uitgebreid trainingsprogramma, naar het model van PLCMC.

Aan de veranderingen binnen deze bibliotheek is zelfs een apart weblog gewijd.

Er zijn nog geen harde cijfers; er valt nog niets te overtuigen met statistieken. Maar deze mensen zijn daadwerkelijk aan de slag gegaan en volgens mij zijn ze de juiste weg ingeslagen, op de juiste manier.

Verdiep je er eens in, het zou zomaar de moeite waard kunnen zijn.

Wordt het toch nog een raffelpost. Ik wil strange days weer eens kijken. Lekkere film, lekkere soundtrack ook.

Strange days have found us
Strange days have tracked us down
They’re going to destroy
Our casual joys
We shall go on playing
Or find a new town

-Doors-

Laters!

@

Reageer