clear

zoeken

search

Verbale hyperlinks in een podcast

06 juni 2007


Twee weken terug informeerde Rita Niland op Ning naar het gebruik van podcasts. Een onderwerp waar ik niet goed in thuis ben. Ik durf te beweren dat ik mezelf aardig op de hoogte houd van de ontwikkelingen op het web maar met podcasts heb ik me eigenlijk nooit zo bezig gehouden. En dat schijnt voor veel gebruikers te gelden.

Dat wil niet zeggen dat ik Podcasts nooit tegenkom. Je ziet ze best vaak eigenlijk maar als ik achter de pc zit heb ik meestal een muziekje opstaan, of klik ik in stilte. Geconcentreerd luisteren en tegelijkertijd lezen of schrijven gaat mij niet zo goed af. Dat behoort niet tot mijn multitask-competenties…

Maar zoals gezegd zijn er podcasts genoeg. Je vindt er al heel veel bij Rita op Del.icio.us. Iemand die ook al lange tijd podcasts publiceert is Pierre Gorissen, van het ICT en Onderwijs Blog. Die uitzendingen noemt hij EduKasts. Nu zag ik een verwijzing naar zbdigitaal op deze pagina en daarom luisterde ik eens naar deze Edukast. Dat was dus voor het eerst. Je belandt eigenlijk gewoon in een radio-uitzending in de vorm van een blogpost. Of net andersom. Het is een vreemde gewaarwording om Pierre opeens te horen spreken. Zeker als hij dan ook nog een stukje voorleest uit een commentaar hier. Vreemd, maar wel leuk.

Weer een ervaring rijker!

@

4 Reacties

 1. Wow!ter schreef:

  Hoi Edwin,

  Ik herken heel veel in deze post. Je durft echter niet zover te gaan, dat je soms met kromme tenen zit te luisteren. Podcasts zijn vaak nog geen radio. Vodcasts meestal nog geen TV. Maar nu heb ik al een hoop mensen beledigd.

 2. Jan Tweepuntnul schreef:

  Het wemelt van de podcasts. Ik doe er ook niet veel mee. Je kunt immers weinig anders doen dan van a tot z uitluisteren omdat er geen index op zo’n uitzending zit. Feitelijk is het weinig meer dan een zo’n ouderwets teepje dat je online beschikbaar zet. Kon je ook alleen maar doorspoelen als je verder wilde. Sommige radiouitzendingen zijn als podcast beschikbaar. Dat vind ik wel weer handig om later te luisteren. Helaas komt dat er dan weer niet van. Net als al die digitale tv-opnames. Op onze website kom je ook een podcast tegen waarin het nieuws wordt voorgelezen. Lijkt een beetje op “lekker weg in eigen land met Meta de Vries”:-)(die is weer niet als podcast beschikbaar)

 3. @ Wouter:

  Om dat te kunnen zeggen zou ik er eerst eens een paar meer moeten luisteren. De middelen zijn natuurlijk ook wel beperkter.

  Maar ergens heeft toch ook wat: als je op een gegeven moment geen zin meer hebt om achter de pc te kruipen maar wel op de hoogte wilt blijven kun je het wel liggend tot je nemen. Maar doorklikken zit er dan niet in idd.

  @ Jan: Meta wie? Klinkt wel als een goed te ontsluiten type…in xml dan toch ^^

 4. Ah, Meta de Vries.

  Ik luister ook maar zelden radio, vandaar…

  //home.quicknet.nl/qn/prive/me.veenendaal/meta.htm

Reageer